Καμία κουβέντα για το ουράνιο από τον Μπους

Καμία κουβέντα για το ουράνιο από τον Μπους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ. Μετά τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε χθες να υπεραμυνθεί των επιλογών του στο Ιράκ, ύστερα από την παραδοχή του Λευκού Οίκου ότι οι πληροφορίες πως η Βαγδάτη είχε αγοράσει ουράνιο από χώρα της Αφρικής, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως απόδειξη ότι το καθεστώς του Σαντάμ κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα, ήταν λανθασμένες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Νότιο Αφρική, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην αφρικανική ήπειρο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην υπόθεση του ουρανίου. O κ. Μπους, ωστόσο, αρνήθηκε να δηλώσει με σαφήνεια αν θεωρούσε λάθος το γεγονός ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες κατά την ομιλία του προς το Εθνος στις 28 Ιανουαρίου. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους έκαναν το σωστό απομακρύνοντάς τον από την εξουσία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. O πρόεδρος Μπους πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένος ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζοντας ότι όταν θα έχουν έρθει στο φως όλα τα στοιχεία θα φανεί ξεκάθαρα».

Το θέμα της αγοράς ουρανίου από το Ιράκ επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το άρθρο του πρώην πρέσβη Τζόζεφ Ουίλσον στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς.

Αβάσιμες πληροφορίες

Ο κ. Ουίλσον εστάλη από τον πρόεδρο Μπους στον Νίγηρα προκειμένου να διερευνήσει την εγκυρότητα των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αγοράσει ουράνιο από τη χώρα αυτή. Στο άρθρο του ο κ. Ουίλσον επισήμανε ότι οι πληροφορίες ήταν αβάσιμες, καθώς βασίζονταν σε παραποιημένα έγγραφα, κάτι το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται πως δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως. O πρόεδρος Μπους είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο γεγονός αυτό στην ομιλία του προς το έθνος, στις 28 Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Οι αποκαλύψεις του κ. Ουίλσον ανάγκασαν τον Λευκό Οίκο να παραδεχθεί με ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος Μπους βασίστηκε σε ανεπαρκείς και ίσως σε ανακριβείς πληροφορίες, γεγονός που στερεί, έστω και κατόπιν εορτής, από τον Αμερικανό πρόεδρο ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είχε βασιστεί στην πληροφορία αυτή για να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι όφειλε να αναλάβει άμεσα δράση εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ανώνυμη πηγή, μάλιστα, δήλωσε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ ότι «υπό το φως των όσων γνωρίζουμε πλέον σήμερα, η αναφορά στην προσπάθεια του Ιράκ να αγοράσει πλουτώνιο από αφρικανική χώρα δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ από τον πρόεδρο Μπους».

Βασίσθηκαν στους Βρετανούς

Το θέμα είχε προκύψει αρχικά πριν από μερικούς μήνες, όταν υπήρξαν πληροφορίες ότι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ανακριβή. Τότε όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υπογραμμίσει ότι πληροφορίες βρετανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωναν πως ο Σαντάμ είχε πράγματι επιχειρήσει την αγορά ουρανίου από την Αφρική. Ομως, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση της διακομματικής επιτροπής της βρετανικής βουλής, και αυτές οι πληροφορίες ήταν ανακριβείς και κακώς χρησιμοποιήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή