O Σιράκ μειώνει την ποινή του Μποβέ

O Σιράκ μειώνει την ποινή του Μποβέ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κατα δύο μήνες θα μειωθεί η ποινή δεκάμηνης φυλάκισης η οποία επεβλήθη στον Γάλλο αγρότη και ακτιβιστή Ζοζέ Μποβέ επειδή κατέστρεψε γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα. Αυτό αποφάσισε με σχετικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ στο οποίο τονίζεται ότι η ποινή του Μποβέ θα μειωθεί στις 14 Ιουλίου, ημέρα της πτώσης της Βαστίλλης και εθνικής επετείου της χώρας. Δεν αποκλείεται πάντως τη συμβολική αυτή ημέρα για τη Γαλλία, ο πρόεδρος Σιράκ να ανακοινώσει είτε ότι μειώνει περαιτέρω την ποινή του Μποβέ είτε ότι του δίνει χάρη. Σημειωτέον ότι οι υποστηρικτές του ακτιβιστή αναμένουν μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του προέδρου Σιράκ. Με το σχετικό διάταγμα, πάντως, μειώνονται οι ποινές όλων των φυλακισμένων στη Γαλλία εκτός από αυτούς που κρατούνται επειδή κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατικές πράξεις, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Δύο οι ποινές

Τον περασμένο μήνα, ο Μποβέ οδηγήθηκε στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει δύο ποινές: μία εξάμηνης φυλάκισης, η οποία του επεβλήθη επειδή τον Ιούνιο του 1999 είχε καταστρέψει γενετικά τροποποιημένο ρύζι και μια δεύτερη ποινή τετράμηνης φυλάκισης, επειδή τον Απρίλιο του 2000, ο Γάλλος ακτιβιστής είχε καταστρέψει ποσότητα γενετικά τροποιημένου καλαμποκιού. H φυλάκισή του είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων υποστηρικτών του. O Ζοζέ Μποβέ είναι μέλος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας, μιας οργάνωσης ακτιβιστών η οποία αγωνίζεται κατά της παγκοσμιοποίησης, των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και άλλων ζητημάτων με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή