O Σρέντερ βάλλεται για την ακύρωση διακοπών στην Ιταλία

O Σρέντερ βάλλεται για την ακύρωση διακοπών στην Ιταλία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν του γερμανικού Τύπου προκάλεσε η απόφαση του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ να ακυρώσει τις διακοπές του στην Ιταλία, μετά τα ξενοφοβικά σχόλια του υφυπουργού Τουρισμού της Ιταλίας. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η «Συντντόιτσε Τσάιτουνγκ» η οποία έκανε λόγο για «εθνικό ζήτημα το οποίο ανέκυψε από ανοησίες». H εφημερίδα βάλλει κατά του Γερμανού καγκελαρίου και επισημαίνει ότι εφαρμόζοντας την αρχή του «η Γερμανία είμαι εγώ», ο Σρέντερ δηλώνει προσβεβλημένος εξ ονόματος όλων των Γερμανών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αρθρογραφία της «Ταγκεσπίγκελ» του Βερολίνου, η οποία κατηγορεί τον Σρέντερ για λαϊκισμό, καθώς μπλέκει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας με τις εσωτερικές υποθέσεις.

Και όλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, επειδή εμπιστεύεται τη διαίσθησή του, η οποία του υπαγορεύει ότι αυτή η λεκτική ανταλλαγή πυρών με τους Ιταλούς πλήττει την εθνική υπερηφάνεια των Γερμανών. H «Φραγκφούρτερ Ρουντσάου» τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης της γερμανικής κυβέρνησης με τον Μπερλουσκόνι και Σία, μόνο που, όπως τονίζει, αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η λαϊκή εφημερίδα «Μπιλντ» με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα ήταν η μόνη εφημερίδα που συνεχάρη τον Σρέντερ για τη στάση του. Με τον εμπρηστικό τίτλο «Ciao bella Italia», εξήρε το θάρρος του καγκελαρίου ο οποίος, όπως τονίζει η «Μπιλντ», «δεν δίνει δεκάρα για τα μακαρόνια». Σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι Ιταλοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στους Γερμανούς, όπως για το ότι ο Γερμανός πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Μίχαελ Σουμάχερ οδηγεί Φεράρι, ότι οι Ιταλοί αστυνομικοί μετακινούνται με γερμανικά αυτοκίνητα BMW και για το ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Ιταλίας επιβιώνουν μόνο χάρη στις κοινοτικές επιδοτήσεις στις οποίες συνισφέρει αδρά η Γερμανία. Καλλιεργώντας το λαϊκιστικό της προφίλ, η «Μπιλντ» δημοσίευσε επίσης και ανοιχτή επιστολή προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την οποία του ζητεί να απομακρύνει από την κυβέρνησή του τον υφυπουργό Τουρισμού Στέφανο Στεφάνι. H εφημερίδα παρότρυνε τους αναγνώστες της να κόψουν και να στείλουν την επιστολή με φαξ στην ιταλική πρεσβεία. Αναλυτές πάντως επεσήμαναν ότι ακυρώνοντας τις διακοπές του στην Ιταλία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εξασφάλισε την υποστήριξη της «Μπιλντ» με την οποία διατηρεί σχέσης αγάπης και μίσους. H ιταλική κυβέρνηση, πάντως, δεν αντιμετωπίζει μόνο τα πυρά της Γερμανίας. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Μπερλουσκόνι δέχεται τις επικρίσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. O Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, δήλωσε στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ότι «αν ο καπετάνιος Σίλβιο δεν επαναφέρει το σκάφος στη σωστή του πορεία, τότε το πλοίο θα τσακιστεί στους βράχους».

Δυσαρεστημένος ο Μπόσι

Ο Μπόσι φερεται δυσαρεστημένος γιατί η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιοχές της Ιταλίας. Δυσαρεστημένη από το κυβερνητικό έργο φέρεται και η «Εθνική Συμμαχία», το κόμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, επειδή δεν είναι ικανοποιημένη από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο αρμόδιος υπουργός και στενός συνεργατης του Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι. Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε Λα Σέρα», ο μόνος τρόπος για να εξέλθει η κυβέρνηση της Ιταλίας από την κρίση είναι να συγκροτήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόγραμμα το οποίο θα τον επαναφέρει στο τιμόνι του κυβερνητισμού συναπισμού και θα δώσει τέλος στις ενδοκυβερνητικές διαμάχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή