Βοήθεια από Μπους κατά του έιτζ

Βοήθεια από Μπους κατά του έιτζ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΑΜΠΟΡΟΝ. Δεκάδες παιδιά, με εθνικές και αμερικανικές σημαίες, είχαν παραταχθεί για να υποδεχθούν τον Τζορτζ Μπους στην πρωτεύουσα Γκαμπορόν της Μποτσουάνα, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο το έιτζ αφανίζει την Αφρική. Τέσσερις στους δέκα ενήλικες της χώρας είναι φορείς του θανατηφόρου ιού, η μεγαλύτερη αναλογία μόλυνσης στον κόσμο. Στον τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην ήπειρο, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε εκτενώς το, 15 δισ. δολαρίων, πρόγραμμά του για την καταπολέμηση του έιτζ, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Φέστους Μογκάε και τα μέλη της κυβέρνησής του.

Πάσχει το 38% των ενηλίκων

Αποκαλώντας το έιτζ τον «πιο θανατηφόρο εχθρό» της Αφρικής, ο πρόεδρος υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια της Μποτσουάνα να αντιμετωπίσει την επιδημία. Οι ΗΠΑ είναι μια από τις χώρες που επιχορηγούν τα 16 ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν στη Μποτσουάνα, ενώ προσφέρει οικονομική βοήθεια για τη βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης και χρηματοδοτεί εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη του έιτζ. H χώρα θα είναι μια από αυτές που θα επωφεληθούν από το πενταετές πρόγραμμα του προέδρου Μπους για την καταπολέμηση της μάστιγας του αιώνα. H Μποτσουάνα είναι πλούσια σε διαμάντια, με σταθερή κυβέρνηση και η Αμερική τη θεωρεί χώρα πρότυπο για την Αφρική. H γεωγραφία και η ιστορία -η Μποτσουάνα δεν γνώρισε την αποικιοκρατική εκμετάλλευση- τη βοήθησαν να θεσπίσει ισχυρούς κυβερνητικούς θεσμούς. Ωστόσο, σήμερα, μαστίζεται από το έιτζ και το 38% του ενήλικου πληθυσμού της έχει μολυνθεί από τον ιό ή πάσχει. Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα δεν ξεπερνά τα 39,9 χρόνια για τους πολίτες ηλικίας από 15 έως 49 ετών. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την καταστροφή, ο πρόεδρος Μογκάε υιοθέτησε το πιο «επιθετικό» πρόγραμμα σε ολόκληρη την Αφρική, το οποίο, ανάμεσα στ’ άλλα, προβλέπει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την ασθένεια σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Παρά τις προσπάθειες όμως, το ποσοστό μολύνσεων παραμένει σταθερά υψηλό και ο πρόεδρος Μογκάε φοβάται ότι ο «ιός και το στίγμα που δημιουργεί για τους πολίτες και τη χώρα, απειλούν το μέλλον της Μποτσουάνα».

Εμπορικές εκθέσεις

Το εμπόριο ήταν το άλλο μεγάλο θέμα στην ατζέντα του προέδρου Μπους, ο οποίος επισκέφθηκε τις εκθέσεις ενός εμπορικού κέντρου που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. Αλλά το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της χθεσινής μέρας του ήταν ίσως η περιήγηση του Εθνικού Πάρκου Μοκολόντι, που δημιουργήθηκε το 1994 για να προστατεύσει την άγρια ζωή και τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Λόρα, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράιζ, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο αφρικανικών υποθέσεων Γουόλτερ Κανστάινερ και τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Αρι Φλέσερ, διήρκεσε μόνο οκτώ ώρες. O πρόεδρος επέστρεψε για να περάσει τη νύχτα στη Νότιο Αφρική, απ’ όπου θα αναχωρήσει σήμερα για την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή