Οι φοιτητές ξανά στους δρόμους της Τεχεράνης

Οι φοιτητές ξανά στους δρόμους της Τεχεράνης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Μερικές εκατοντάδες Ιρανοί, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χθες για μία ακόμη φορά στους δρόμους γύρω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης -σημείο συνάντησης όλων όσοι αντιδρούν στον αυταρχισμό του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν- στοχεύοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των αιματηρών επεισοδίων του Ιουλίου του 1999. Κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται από την έντονη αστυνομική παρουσία και τις ήδη γνωστές απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, όπως κανείς δεν έδειξε να ενοχλείται από τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του θεοκρατικού καθεστώτος που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ακούστηκαν εμπρηστικά συνθήματα κατά του προέδρου και της ελίτ του κλήρου, σαν αυτά που έβαλαν φωτιά τις προηγούμενες δέκα νύχτες των μεγάλων διαδηλώσεων, του Ιουνίου, τότε που όλοι εξέφραζαν φόβους για επερχόμενες δραματικές εξελίξεις.

Δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα

Ενας ξένος διπλωμάτης που παρακολουθούσε από απόσταση ασφαλείας τη συγκέντρωση της νύχτας της Τετάρτης, δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι δεν θα μπορούσες να το πεις διαδήλωση διαμαρτυρίας. Οι περισσότεροι βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους, κάποιοι μάλιστα φοβόντουσαν να κτυπήσουν την κόρνα. Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες που κατέγραψαν διαλόγους του τύπου «E, το αυτοκίνητό σου δεν έχει κλάξον;», για να λάβουν ως απάντηση τα χειροκροτήματα κάποιων νεαρών που έσπευσαν ευθύς αμέσως να θορυβήσουν. Ακόμη και οι αντίπαλες ομάδες με επικεφαλής τους μηχανόβιους φρόντισαν να παραμείνουν διακριτικά στο περιθώριο» συνέχισε να λέει ο διπλωμάτης, για να καταλήξει ότι «με δεδομένες τις νέες συνθήκες και τις απαγορεύσεις, λίγοι θα επιχειρούσαν να ρισκάρουν είτε να φάνε ξύλο, είτε να συλληφθούν». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν προχθές ότι οι ηγέτες του φοιτητικού κινήματος είχαν συλληφθεί πριν από τις διαδηλώσεις, προκειμένου να παραμείνουν οι οπαδοί ακέφαλοι και αδύναμοι να προκαλέσουν επεισόδια. Συν τοις άλλοις, οι αρχές είχαν εγκαίρως φροντίσει να προκαλέσουν παρεμβολές στους αμερικανικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών εξορίστων, που στο παρελθόν ουσιαστικά καθοδήγησαν τους πολίτες.

Πάντως, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, περισσότερα από δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα με τέσσερις επιβάτες το καθένα είχαν σταματήσει ή κινούνταν αργά τη νύχτα της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή του Πανεπιστημίου. Οι υποτονικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των ιρανικών αρχών να αποτρέψουν οποιαδήποτε έκφραση του θυμού για την πολιτική στασιμότητα που χαρακτηρίζει πλέον το Ιράν, κυρίως εξαιτίας της διαφορετικής πολιτικής σκέψης μεταξύ των σκληροπυρηνικών και εκείνων που παραμένουν πιστοί στους μεταρρυθμιστές του προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί. Το σημαντικότερο δε στοιχείο των διαδηλώσεων ήταν ότι δεν κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια, καθώς η αστυνομία έκανε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει εκδηλώσεις βίας. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στους σκληροπυρηνικούς να φέρουν πάνω τους αλυσίδες και ράβδους.

Συλλήψεις ηγετικών στελεχών

Υπήρξαν βεβαίως κάποιες συλλήψεις, σύμφωνα τουλάχιστον με την ενημέρωση που οι οπαδοί των μεταρρυθμιστών κάνουν στο Ιντερνετ, όπως συλλήψεις έγιναν και εκτός Τεχεράνης, αλλά πολύ μικρότερης σημασίας και εμβέλειας. Πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τους επαναστατημένους φοιτητές και τους διαδηλωτές. Σίγουρα δεν έχουν τη λάμψη παλιότερων διαδηλωτών. Είναι εκνευρισμένοι, χωρίς ηγετικές φυσιογνωμίες που να ορίζουν την πορεία τους, μια χούφτα άνθρωποι στην ουσία, που δεν αισιοδοξούν για το μέλλον, παρότι στις τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις του Ιουνίου πέρασαν ένα πολύ πιο θαρραλέο μήνυμα στην ανθρωπότητα ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανατροπές, ακόμη κι αν γνώριζαν ότι υποκινούνταν από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή