Στις ΗΠΑ μεταβαίνουν Σαρόν και Αμπάς

Στις ΗΠΑ μεταβαίνουν Σαρόν και Αμπάς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Στην Ουάσιγκτον αναμένονται στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να συναντηθούν με τον Τζορτζ Μπους σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει στο δρόμο της εφαρμογής του «οδικού χάρτη». Την ίδια στιγμή και ενώ η προχθεσινή συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, με τον υπουργό επί θεμάτων Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Νταχλάν, δεν παρήγαγε ουσιαστικά αποτελέσματα, ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει τον κ. Αμπάς και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να απομονώσουν τον Γιασέρ Αραφάτ.

«Θέλω να βοηθήσω τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό», τόνισε ο κ. Σαρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», «διότι πιστεύω ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι η ειρήνη δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με βίαια μέσα, αλλά ακολουθώντας την οδό της διαπραγμάτευσης». O Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα απελευθερώσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατουμένων, εξαιρουμένων των δολοφόνων, κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να απομονώσουν τον κ. Αραφάτ. «H E.E. πρέπει να καταλάβει», επεσήμανε ο κ. Σαρόν, «ότι αρνούμενη την ενίσχυση του κ. Αραφάτ και υποστηρίζοντας τον κ. Αμπάς θα μπορέσει να έχει καλύτερα αποτελέσματα».

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του ειρηνευτικού προσχεδίου φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, η οποία απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Σαρόν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ισραηλινή ραδιοφωνία στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο κ. Αμπάς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, όσο και με τον κ. Μπους σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. «H συνάντηση του κ. Σαρόν με τον κ. Μπους είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, «αλλά θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στο τέλος του Ιουλίου». Παλαιστινιακές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι ο κ. Αμπάς δεν πρόκειται να μεταβεί στις ΗΠΑ πριν από την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στον κ. Αραφάτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή