Αντιαμερικανικές και άδικες… δίκες

Αντιαμερικανικές και άδικες… δίκες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμαλωτίζεστε στο Αφγανιστάν και σας μεταφέρουν αλυσοδεμένο στην άλλη άκρη του πλανήτη. Σας φυλακίζουν για μήνες σε συνθήκες απομόνωσης, η οποία διακόπτεται αραιά και πού από ανακρίσεις κατά τη διάρκεια των οποίων δεν σας παρέχονται νομικές συμβουλές. Τελικά σας ανακοινώνουν τη μοίρα σας: Θα δικαστείτε από επιτροπή στρατιωτικών. O δικηγόρος σας θα είναι, επίσης, στρατιωτικός και επιπλέον οτιδήποτε του αποκαλύψετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. H δίκη σας μπορεί να διεξαχθεί σε συνθήκες μυστικότητας. Μπορεί να μη σας γνωστοποιηθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εις βάρος σας. Δεν αποκλείεται να καταδικαστείτε σε θάνατο και αν θελήσετε να εφεσιβάλετε την απόφαση, θα δικαστείτε και πάλι από επιτροπή στρατιωτικών.

Δυστυχώς, αυτός είναι ο τελευταίος νεωτερισμός των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. H υπερβολική αντίδραση στην τρομοκρατία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στις δυτικές Δημοκρατίες. Στην Ιρλανδία, οι Βρετανοί φυλάκιζαν άνευ δίκης τους καθολικούς και στο Ισραήλ ο στρατός κατεδαφίζει τα σπίτια των συγγενών όσων κατηγορούνται για «τρομοκρατικές επιθέσεις». Δεδομένης της βαρβαρότητας της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Αμερική διψάει για εκδίκηση. H απόφαση, όμως, της κυβέρνησης Μπους να εγκαθιδρύσει στρατιωτικές επιτροπές για τις δίκες των υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα είναι εσφαλμένη, άδικη, καταπατά τα δικαιώματα του πολίτη και μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Δίκες εκτός νομικού πλαισίου

Την προηγουμένη της επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι έξι «στρατιώτες του εχθρού» πρόκειται να δικαστούν από στρατιωτικές επιτροπές, που εγκαθιδρύθηκαν εκτός του πολιτικού και στρατιωτικού νομικού πλαισίου των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των κατηγορουμένων ούτε τα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει, αλλά οι οικογένειες δύο Βρετανών και ενός Αυστραλού που κρατούνται στο Γκουαντανάμο ενημερώθηκαν από τις κυβερνήσεις τους ότι τα παιδιά τους συγκαταλέγονται στους έξι.

Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν Βρετανοί υπουργοί, οι Αμερικανοί επιμένουν ότι οι δίκες θα είναι δίκαιες. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει ότι η αρχή της αθωότητας μέχρις αποδείξεως του εναντίου δεν θα τηρηθεί, καθώς οι στρατιωτικοί θα αναφέρουν απευθείας στους ανωτέρους τους και στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίοι και θα αποφασίζουν. Επιπλέον, οι νομοθεσία του Πενταγώνου αρνείται στον κατηγορούμενο τα βασικά δικαιώματά του, που έχουν κατακτηθεί από την εποχή του Μεσαίωνα. Γιατί η κυβέρνηση Μπους καταπατεί όλους τους βασικούς κανόνες; Θα μπορούσε να καταθέσει αντιτρομοκρατικό νόμο εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Στην ομιλία που εκφώνησε την 4η Ιουλίου, ο κ. Μπους δικαίως σημείωσε ότι τα αμερικανικά ιδεώδη έχουν μετουσιωθεί σε ελπίδα για δεκάδες λαούς. Θυσιάζοντας αυτά τα ιδανικά ο κ. Μπους όχι μόνο απογοητεύει τους φίλους της Αμερικής, αλλά καταστρέφει και το μεγαλύτερό της όπλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή