Βλαβερή η υπερβολική βιταμίνη Α

Βλαβερή η υπερβολική βιταμίνη Α

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α ενδέχεται να αποδυναμώσει τα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά επτά φορές περισσότερο σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική μελέτη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε άντρες, επιβεβαιώνει τρεις παλαιότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α αυξάνει τον κίνδυνο σπασίματος του ισχίου και εξασθενεί τα οστά. Η τελευταία μελέτη των επιστημόνων είναι η πρώτη που εκτίμησε τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα όσων συμμετείχαν και δεν στηρίχθηκε απλώς και μόνο σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων, όπως συνηθίζεται.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της 3χρονης μελέτης αλλά και άλλων στοιχείων των επιστημόνων, η καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης σε ποσότητα μεγαλύτερη από 1,5 χιλιοστογραμμαρίων (mg) μπορεί να αποβεί επικίνδυνη γι’ αυτό και οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε επιπλέον συμπλήρωμα διατροφής μέσω της βιταμίνης Α.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης A την ημέρα είναι μόλις 0,7 mg για τις γυναίκες και 0,9 mg για τους άντρες, ποσότητα που πολύ εύκολα λαμβάνεται μέσα από ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα περιέχουν 0,75 mg έως 1,5 mg της βιταμίνης Α, που σε γενικές γραμμές αναγράφονται στην ετικέτα ως 2.500 και 5.000 διεθνείς μονάδες (IU) αντιστοίχως.

«Η βιταμίνη Α είναι ενδεχομένως βλαβερή», λέει ο Donald Louria, ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής στην ιατρική σχολή του New Jersey στο Newark. «Αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος, όπως ορισμένες παθήσεις των ματιών, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Η μελέτη που διενεργήθηκε σε 2.322 άτομα, από γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Upsala, στη Σουηδία, δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Μedicine.

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπάθειας. Μελέτες έδειξαν ότι το ένα τρίτο μέχρι το ήμισυ των Αμερικανών λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α ή πολυβιταμινούχο σκεύασμα που την περιέχει.

Γνωρίζοντας τη δράση της

Η βιταμίνη Α μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που παράγουν νέα οστά, διεγείρει τα κύτταρα που διευκολύνουν τη διάσπαση των γερασμένων οστών και παρεμποδίζει τη δράση της βιταμίνης D που βοηθά το σώμα να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το ασβέστιο.

Στη μελέτη περίπου το ένα πέμπτο ή αλλιώς οι 465 από τους άντρες διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο καθώς είχαν τα υψηλότερα, ανώτερα επίπεδα της βιταμίνης Α. Οι άντρες αυτοί ήταν κατά 2,5 φορές πιθανότερο να σπάσουν το ισχίο και κατά 65% περισσότερο πιθανό να υποστούν κάποιο κάταγμα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Louria, δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα ιχθυελαίου ή να τρώμε συκώτι περισσότερο συχνά από μία φορά την εβδομάδα. Ενώ τα άτομα που ακολουθούν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής μπορούν να λαμβάνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν 0,1 mg ή λιγότερο βιταμίνης Α.

Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α βρίσκονται στο βοδινό συκώτι και στα έλαια των ψαριών. Ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται στον κρόκο των αυγών, στο βούτυρο και στην κρέμα. Το γάλα και ορισμένα δημητριακά είναι ενισχυμένα με βιταμίνη Α γι’ αυτό και, ανά μερίδα, καλύπτουν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών στη βιταμίνη. Τέλος ουσίες που βρίσκονται στα σκούρα πράσινα, φυλλώδη και κίτρινα λαχανικά και φρούτα μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή