Σε δύσκολη θέση Μπους και Μπλερ

Σε δύσκολη θέση Μπους και Μπλερ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν χρειάζεται να έχουμε στα χέρια μας την καπνισμένη κάννη, προκειμένου να αποδείξουμε ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωνε στις 27 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση της έκθεσης τού Χανς Μπλιξ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Σήμερα, δυόμισι μήνες μετά το τέλος των επιχειρήσεων, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αγωνίζονται να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής υπάρχουν, ότι δεν υπήρξε καμιά παραποίηση των στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών από τους πολιτικούς και ότι τελικά, η αλήθεια θα λάμψει. Το πότε ακριβώς είναι ένα μεγάλο ερώτημα, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που τίθενται πλέον ανοικτά σχετικά με το πώς ακριβώς χειρίστηκαν τις πληροφορίες που είχαν στα χέρια τους οι δύο κυβερνήσεις.

Η καλύτερη απάντηση ίσως βρίσκεται τελικά στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκρεγκ Τίλμαν, κατηγορώντας ανοικτά την κυβέρνηση Μπους ότι έδωσε μια τελείως λανθασμένη εικόνα της απειλής που συνιστούσε το Ιράκ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Γνωρίζουμε τις απαντήσεις, δώστε μας τα στοιχεία για να τις υποστηρίξουμε», ήταν η γραμμή που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης Μπους έναντι των αρμοδίων των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Τίλμαν.

Το πλαστό έγγραφο

Μέχρι πρότινος, το ζήτημα της παραποίησης κάποιων στοιχείων που παρείχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών πριν από τον έναρξη του πολέμου στο Ιράκ φαινόταν να απασχολεί μόνον τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναγκάστηκε προ μηνός να αποδεχθεί τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ερευνούσε το ζήτημα. Την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που είχε χρησιμοποιήσει στην επιχειρηματολογία του υπέρ του πολέμου -ο ισχυρισμός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να προμηθευθεί ουράνιο από την Αφρική- ήταν εντελώς αβάσιμο. Το θέμα ενδεχομένως να μην είχε πάρει διαστάσεις αν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο στοιχείο στην Ομιλία του Για την Κατάσταση του Εθνους, τον περασμένο Ιανουάριο.

Το ζήτημα της αγοράς ουρανίου από χώρα της Αφρικής επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από άρθρο του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπόν στους Νιου Γιορκ Τάιμς, στο οποίο αποκαλύπτει ότι ομάδα της CIA η οποία επισκέφθηκε την εν λόγω χώρα τον περασμένο χρόνο είχε ανακαλύψει πως οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούσαν, δεδομένου ότι τα έγγραφα που τους αποδείκνυαν ήταν πλαστά. Το τι ακριβώς συνέβη, αν δηλαδή οι αρμόδιοι της κυβέρνησης Μπους γνώριζαν το γεγονός αυτό και το παρέβλεψαν, ή απλώς αγνοούσαν την υπόθεση στο σύνολό της, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ο Τζορτζ Μπους, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική, απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Σε δύσκολη θέση ο Μπλερ

Το θέμα είναι ότι η υπόθεση αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, καθώς ο πρόεδρος Μπους, στην αναφορά του στην αγορά ουρανίου από χώρα της Αφρικής, είχε τονίσει ότι επρόκειτο για πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνονταν στον φάκελο της βρετανικής κυβέρνησης για το Ιράκ.

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, απήλαξε μεν τον κ. Μπλερ από τις κατηγορίες για παραποίηση στοιχείων, έθεσε όμως πολλά ερωτηματικά για τις πηγές των στοιχείων αυτών.

Οσο οι έρευνες στο Ιράκ για την ανακάλυψη των όπλων μαζικής καταστροφής παραμένουν άκαρπες, τόσο τα ερωτήματα που θα αντιμετωπίζουν οι κ. Μπλερ και Μπους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους θα πληθαίνουν. Στη Βρετανία, παρά το μάλλον θετικό πόρισμα της επιτροπής, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θα επιμείνουν στο ζήτημα. O κ. Μπλερ βρίσκεται σε δύσκολη θέση πολιτικά, καθώς όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί για τον κίνδυνο που συνιστούσε το Ιράκ για τη διεθνή ασφάλεια. Ακόμη και εφημερίδες που στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα εξακολουθούν να εκφράζουν τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κοινοβούλιο ήταν απολύτως ακριβή. Οσο για τον Αμερικανό πρόεδρο, μέχρι τώρα η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανιζόταν απολύτως ικανοποιημένη και μόνο από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν κερδίσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Ωστόσο, όσο περνούν οι μήνες και ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από πυρά ενόπλων αυξάνεται, σε συνδυασμό με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της επιχείρησης ανοικοδόμησης του Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους θα βρεθεί να πρέπει να δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις από αυτές που ίσως θα περίμενε. Ισως τελικά η καπνισμένη κάννη να ήταν χρήσιμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή