Συνεχείς γκάφες από πολιτικούς και στην Ιαπωνία

Συνεχείς γκάφες από πολιτικούς και στην Ιαπωνία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ιάπωνες πολιτικοί συναγωνίζονται πλέον τους Ιταλούς ομολόγους τους στις γκάφες, επιδιδόμενοι σε μια σειρά επαναλαμβανόμενων επεισοδίων, προσβάλλοντας αδιακρίτως γυναίκες, γονείς, αλλά και τους Ασιάτες γείτονές τους. Και όλα αυτά σε ένα χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά την εβδομάδα.

Η αλληλουχία από τις γκάφες, φαίνεται να ανησυχεί μόνον την ιταλική κυβέρνηση, αφού φαίνεται να χάνει τα πρωτεία με τις πρόσφατες γκάφες του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του υφυπουργού Τουρισμού Στέφανο Στέφανι για τους «ξανθούς υπερεθνικιστές Γερμανούς» τουρίστες στη χώρα του. Προκάλεσαν ωστόσο τη δριμύτατη αντίδραση των MME της Ιαπωνίας, που αποδοκίμασαν δηλώσεις κάλυψης βιασμών που έγιναν τον τελευταίο καιρό αλλά και εγκληματικών πράξεων της Ιαπωνίας στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου.

Η αρχή έγινε από τον πολιτικό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τακάμι Ετο, 78 χρόνων, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Κιόντο δήλωσε ότι η εκτίμηση της Κίνας ότι οι Ιάπωνες προκάλεσαν το θάνατο 300.000 ατόμων στη σφαγή του Νανκίνγκ το 1937 ήταν ένα ψέμα. Στη συνέχεια ο Ετο επέκρινε τους Ιάπωνες πρωθυπουργούς του παρελθόντος διότι με το να ζητήσουν συγγνώμη για τον «επιθετικό πόλεμο» της χώρας στις δεκαετίες του 1930 και 1940 ουσιαστικά ενοχοποίησαν την Ιαπωνία.

Στις γκάφες συναγωνίσθηκε υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά των γονέων και συγγενών 12χρονου που ομολόγησε στην αστυνομία ότι σκότωσε ένα τετράχρονο αγόρι. H επίμαχη δήλωση του υπουργού ήταν ότι ο 12χρονος δολοφόνος έπρεπε να «διαπομπευθεί και στη συνέχεια να αποκεφαλισθεί δημόσια».

Πάντα τις ίδιες ημέρες, την αγανάκτηση των γυναικών προκάλεσε δήλωση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες με τη στάση, το ντύσιμο και τη συμπεριφορά τους ουσιαστικά προκαλούν τους άνδρες να τις βιάσουν, χαρακτηρίζοντας τους τελευταίους «σφριγηλούς» και «σχεδόν φυσιολογικούς». Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι πρότεινε να παίρνουν σύνταξη μόνον εκείνες οι γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες.

Οι γκάφες είναι συνήθης ασθένεια των Ιαπώνων πολιτικών, αρκετοί από τους οποίους εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από τις κυβερνητικές θέσεις τους εξ αυτού του λόγου με παράλληλη απώλεια ψήφων, κυρίως από το γυναικείο εκλογικό σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή