Το παγκόσμιο φιλανθρωπικό έργο του Γκέιτς

Το παγκόσμιο φιλανθρωπικό έργο του Γκέιτς

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φιλάνθρωποι συνήθως δεν πετάνε τα λεφτά τους στα γουρούνια ή στα κουνούπια. O Μπιλ Γκέιτς όμως δεν είναι τυπικός φιλάνθρωπος. Αν λοιπόν η ανοσοποίηση των χοίρων μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της ταινίας, η οποία προκαλεί σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να εμβολιαστούν. Αν επίσης, οι επιστήμονες μπορούν να αδρανοποιήσουν τα κουνούπια σαν «μεταφορείς» της ελονοσίας, αλλάζοντας τον γενετικό κώδικά τους, τα χρήματά του -και είναι πολλά- θα διατεθούν στις έρευνές τους.

«Η επιστήμη έχει σημειώσει τεράστιες προόδους», δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος της Microsoft. «Οπότε, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μέρος των αποθεμάτων του πλούσιου κόσμου για να επιφέρεις σημαντικές αλλαγές στον φτωχό». Το «ένα μέρος» είναι βέβαια σχετικό, ιδιαίτερα όταν λέγεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και για να παρουσιάσει το σχέδιό του για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων υγείας παγκοσμίως.

Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο έχει διαθέσει 6,2 δισ. δολάρια από τη σύστασή του πριν από τέσσερα χρόνια, υποσχέθηκε να διαθέσει 3,2 δισ. για τη βελτίωση της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. H επιρροή που ασκεί σήμερα ανταγωνίζεται επάξια τη Διεθνή Οργάνωση Υγείας και τη Unicef. Το μόνο «μέτρο» σύγκρισης είναι το Διεθνές Ταμείο για την Καταπολέμηση του Εϊτζ, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (σύμπραξη ανάμεσα σε 14 χώρες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ιδρύματα και βιομηχανίες), το οποίο έχει εξαγγείλει πρόγραμμα, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών για τα επόμενα δύο χρόνια. Πενήντα έως 60 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από το Ιδρυμα Γκέιτς, που, ως μονάδα, έχει διαθέσει περισσότερα από 610 εκατομμύρια γι’ αυτές τις ασθένειες και προγραμματίζει άλλα 478 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2005.

H επιρροή που ασκεί το Ιδρυμα είναι ήδη ορατή στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε μερικές από τις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, στις κλινικές εφαρμογές νέων φαρμάκων που είναι ελπιδοφόρα αλλά έχουν περιορισμένες εμπορικές δυνατότητες, και σε νέες συσκευές που καθιστούν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης ευκολότερη και φτηνότερη. O δρ Τορ Γκόνταλ, γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση, η οποία έχει δεχθεί μεγάλες δωρεές από το Ιδρυμα, λέει πως η οργάνωση έχει μοιράσει περισσότερες από 180 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από το 2000, σώζοντας τουλάχιστον 100.000 ζωές. Το Ιδρυμα εκτιμά πως το φιλανθρωπικό έργο του θα αφορά σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Μπιλ Γκέιτς, λοιπόν, ίσως να μείνει στην ιστορία για όσα έκανε για την παγκόσμια δημόσια υγεία, παρά για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οσοι τον θεωρούν έναν δισεκατομμυριούχο των μονοπωλίων, αυτόν που σάρκαζε στο δικαστήριο κατά τη δίκη αντιμονοπωλιακών μέτρων εναντίον της εταιρείας του, ίσως να μην μπορούν να τον φανταστούν σαν φιλάνθρωπο. Πολλοί πιστεύουν ότι το φιλανθρωπικό έργο του στόχο έχει να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του και να οικοδομήσει νέες αγορές για τη Microsoft. Ακόμη κι αν περί αυτού πρόκειται, είναι φιλόδοξο και καινοτόμο. Βεβαίως, η γενναιοδωρία του Ιδρύματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φορολογία. Με κεφάλαιο 24 δισ. δολάρια, πρέπει να δαπανά σε χορηγίες, υποτροφίες και δωρεές τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο για να εξαιρείται από τη φορολογία.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η υγεία είναι το πάθος του. H μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει από το Ιδρυμα ήταν ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον Οργανισμό Εμβολιασμού. Στόχος του οργανισμού είναι να ελαχιστοποιήσει την παιδική θνησιμότητα -σήμερα, τρία εκατομμύρια ετησίως- εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων. Παράλληλα, το Ιδρυμα διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για το έιτζ. Και βεβαίως, ένα αρκετά υψηλό ποσό, δεκάδες εκατομμύρια, διατίθεται ετησίως από το Ιδρυμα σε υποτροφίες και χορηγίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή