ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΑ XPONIA META TON ΘΑΝΑΤΟ TOY

O Χέρμπερτ Μαρκούζε «επιστρέφει» στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Αμερικανός, γερμανικής καταγωγής, φιλόσοφος Χέρμπερτ Μαρκούζε θα αναπαυθεί στο νεκροταφείο του Βερολίνου, της πόλης που γεννήθηκε. O Μαρκούζε πέθανε το 1979 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη δυτική Γερμανία. H χήρα του Ρίκι προτίμησε να αποτεφρωθεί η σορός του στην Αυστρία και να μεταφερθεί η τεφροδόχος στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί θεωρούσε πως πολλοί Εβραίοι είχαν αποτεφρωθεί στη Γερμανία», διευκρίνισε ο εγγονός του Μαρκούζε, Χάρολντ, σε ιστοσελίδα του Ιντερνετ. H τεφροδόχος έμεινε για χρόνια στο νεκροταφείο του Νιου Χέβεν στο Κονέκτικατ, όταν την ανακάλυψαν οι απόγονοι του το 2001 και αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο νεκροταφείο του Βερολίνου και να τη θάψουν κοντά στον τάφο του φιλόσοφου Βίλχεμ Φρίντριχ Χέγκελ.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

Πότε φεύγει ο Λιβεριανός πρόεδρος

ΜΟΝΡΟΒΙΑ. O πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ επανέλαβε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τάιμ» ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα μόνον αν αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα τελεί υπό αμερικανική διοίκηση. «Από τη στιγμή που θα φτάσουν εδώ οι διεθνείς δυνάμεις ελπίζω ότι θα είναι η ώρα να φύγω», είπε ο Τέιλορ. O Τέιλορ, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον ρόλο που διαδραμάτισε στον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής Σιέρα Λεόνε, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία πριν αναπτυχθεί στη χώρα μια ειρηνευτική δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση. H Νιγηρία έχει προσφερθεί να παράσχει άσυλο στον Τέιλορ, υποσχόμενη ότι δεν θα τον προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης. Πάντως χθες στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία υπήρξαν δημοσιεύματα για τα όσα υπέστησαν στις φυλακές της Μονρόβια πολίτες της Λιβερίας, κυρίως όμως παιδιά στο αρχικό στάδιο της εφηβείας. Προχθές, μια ομάδα πολιτικών κρατουμένων -ανάμεσα τους και 13χρονα παιδιά- αποφυλακίστηκαν με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ OI ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

Βόμβα στην ινδονησιακή Βουλή

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Τη μεθεπομένη της σύλληψης από τις αρχές εννιά Μουσουλμάνων και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών, η Ινδονησία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές επιθέσεις. Χθες στο κτίριο που στεγάζεται το κοινοβούλιο της Ινδονησίας εξερράγη βόμβα, η οποία όμως δεν προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, ούτε και τραυματισμούς, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο είναι κλειστό λόγω θερινών διακοπών. H βόμβα είχε τοποθετηθεί δίπλα στο κλιματιστικό μηχάνημα σε χώρο πολύ κοντά στην αίθουσα συνεδριάσεων. O αρχηγός της ινδονησιακής αστυνομίας Ντάι Μπαχτιάρ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποδοθούν ευθύνες, όμως προσέθεσε ότι η έκρηξη έχει όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που σημειώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζακάρτα.

ΣΤΗΤΟΥΡΚΙΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι σε ένδεια

ΑΓΚΥΡΑ. Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων της Τουρκίας ζουν στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα συνδικαλιστικού οργάνου, που δημοσιεύτηκε χθες σε σχετική ιστοσελίδα του Ιντερνετ. O μηνιαίος μισθός του 42.9% των δημοσίων υπαλλήλων -ή των 663.000 σε αριθμό- είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή ανάμεσα σε 260 και 357 δολάρια. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στις μετρήσεις νοσοκόμες, δακτυλογράφους, κηπουρούς, οδηγούς, προσωπικό ασφάλειας, ιμάμηδες και μουσουλμάνους κληρικούς. Από το 2001, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, στηριζόμενη στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που όμως έχει επιβάλλει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΗΣ

Να επιστρέψουν οι επιθεωρητές

ΠΑΡΙΣΙ. H Γαλλίδα υπουργός Αμύνης Μισέλ Αγιό Μαρί ζήτησε χθες την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, προκειμένου να εξακριβωθεί η πιθανή ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής. «Το καλύτερο για την άρση των αμφιβολιών είναι οι επιθεωρητές του OHE να μπορέσουν να δούνε επί τόπου τι ακριβώς υπάρχει», δήλωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Φρανς Ιντέρ», αναγνωρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν ξέρει αν όντως αυτά τα όπλα υπάρχουν. «Τα όπλα, ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε όταν η ιρακινή κυβέρνηση αντιμετώπιζε πραγματικά μεγάλα προβλήματα με την επέλαση των αμερικανικών δυνάμεων», κατέληξε η υπουργός.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ TOY KPOATH ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Στίπε Μέσιτς στη Βουλγαρία

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. O πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς επισκέπτεται από χθες τη Βουλγαρία, με στόχο τη συζήτηση διμερών εμπορικών θεμάτων, αλλά και τον συντονισμό των ενεργειών τους με την ελπίδα της ένταξής τους στην Ευρωπαΐκή Ενωση. Στη Σόφια, ο Μέσιτς επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γιόρκγι Παρβάνοφ και τον πρωθυπουργό Συμεών. Ούτε η Κροατία, ούτε η Βουλγαρία είναι μεταξύ των δέκα χωρών που πρόκειται να ενταχθούν στην Ευρωπαΐκή Ενωση τον επόμενο χρόνο, αλλά και οι δύο ελπίζουν να είναι μεταξύ αυτών που θα ενταχθούν το 2007.

ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Πέθανε ο Καναδός φωτορεπόρτερ

Τη διεξαγωγή ανακρίσεων για τον εντοπισμό των υπευθύνων του θανάτου Καναδού φωτορεπόρτερ στο Ιράν διέταξε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί. O φωτορεπόρτερ περιέπεσε σε κώμα ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη, όταν επιχείρησε να φωτογραφίσει μια από τις διασημότερες φυλακές της Τεχεράνης. O Ζάχρα Καζεμί, 54 ετών συνελήφθη τον περασμένο μήνα από φρουρούς της φυλακής Εβίν στην Τεχεράνη και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία το περασμένο Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή