Γαλλία: παρέλασε συμβολικά ο αρχηγός του Ευρωστρατού

Γαλλία: παρέλασε συμβολικά ο αρχηγός του Ευρωστρατού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. H χθεσινή εθνική γιορτή της Γαλλίας, ημέρα μνήμης για τον γαλλικό λαό και αναφοράς στα γεγονότα του 1789, τότε που χιλιάδες εξαγριωμένοι πολίτες εισέβαλαν στις φυλακές της Βαστίλλης στοχεύοντας στον ξεριζωμό της μοναρχίας, έμελλε να σημαδευτεί από μια συμβολική πράξη. Επικεφαλής της καθιερωμένης μεγάλης παρέλασης στις 14 Ιουλίου στα Ηλύσια Πεδία ήταν ένας Γερμανός στρατηγός, ο αρχηγός του νεοσύστατου ευρωστρατού. O στρατηγός Χόλγκερ Κάμερχοφ διέσχισε πεζή τη λεωφόρο ώς την Πλατεία Ομονοίας, υπογραμμίζοντας και αναδεικνύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας, αλλά και τον κοινό στόχο της περαιτέρω σύσφιξής τους προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Δρακόντεια τα μέτρα

Αμέσως μετά το αντιπροσωπευτικό τμήμα του ευρωστρατού, ακολουθούσαν τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες, 350 άρματα μάχης αλλά και 280 άλογα, την ώρα που τον ουρανό έσχιζαν 76 πολεμικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί χθες στη γαλλική πρωτεύουσα χαρακτηρίζονταν το λιγότερο δρακόντεια, όχι μόνον εξαιτίας του φόβου τρομοκρατικών ενεργειών από διεθνείς τρομοκράτες, αλλά και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης των περσινών γεγονότων, όταν απετράπη δολοφονική απόπειρα κατά του Γάλλου προέδρου Σιράκ, από τον Μαξίμ Μπρουνερί, έναν νεοναζί, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του ανοικτού οχήματος του Γάλλου προέδρου πριν εξουδετερωθεί, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και συλληφθεί.

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν μεταλλικούς ανιχνευτές στην αναζήτηση όπλων πριν μοιράσουν τα πλήθη σε χωριστές ομάδες κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων που από την αρχή ώς το τέλος των εκδηλώσεων τελούσαν υπό στενή παρακολούθηση αστυνομικών με πολιτικά. H αστυνομία συνέλαβε έξι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τρεις υποστηρικτές του γνωστού αγρότη Μποβέ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για την καταστροφή τροποποιημένων τροφίμων.

Υποσχέσεις Σιράκ

Λίγο πριν από την έναρξη της μεγαλειώδους παρέλασης ο Ζακ Σιράκ εμφανίστηκε στην τηλεόραση, δεσμευθείς να αυξήσει προσεχώς τις στρατιωτικές δαπάνες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του, όπως είπε, τις απειλές που αντιμετωπίζει πλέον η παγκόσμια κοινότητα. O πρόεδρος, όμως, η κυβέρνηση του οποίου νιώθει ήδη τη λαϊκή δυσαρέσκεια να την αγγίζει, με κορωνίδα το συνταξιοδοτικό, φρόντισε να υπεραμυνθεί των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αποφεύγοντας να δικαιολογήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργατών, των φοιτητών, αλλά και των καλλιτεχνών. Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να επανέλθει στο θέμα του Ιράκ και στην ανάγκη επιστροφής των επιθεωρητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή