Σαρόν: Απομονώστε τον Αραφάτ

Σαρόν: Απομονώστε τον Αραφάτ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υποστηρίζοντας ότι η επιρροή που συνεχίζει να ασκεί ο Γιασέρ Αραφάτ αποδυναμώνει τον Μαχμούντ Αμπάς και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εφαρμογή του ειρηνευτικού προσχεδίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να διακόψει κάθε επαφή με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Από την πλευρά της, πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ, απαίτησε από τον κ. Σαρόν να επισπεύσει τη διάλυση των παράνομων εβραϊκών οικισμών και να προχωρήσει στην απελευθέρωση ενός μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων.

Προειδοποιεί η Χαμάς

Την ίδια στιγμή κι ενώ ο κ. Αμπάς απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ για άρση της απομόνωσης του κ. Αραφάτ, η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που η παλαιστινιακή αστυνομία συνεχίσει τις συλλήψεις και τις κατασχέσεις όπλων, θα κηρύξουν το τέλος της εκεχειρίας.

«Το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν διόδους επικοινωνίας με τον κ. Αραφάτ, καθυστερεί την εφαρμογή του ειρηνευτικού προσχεδίου», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το Λονδίνο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ.

«Κάθε τηλεφώνημα και κάθε επίσκεψη», τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «πολιτικών από τη Βρετανία και όχι μόνον, ενισχύει τον κ. Αραφάτ στην προσπάθειά του να υπονομεύσει τον κ. Αμπάς».

Τι ζητούν οι Βρετανοί

Πηγές προσκείμενες στη βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι «το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει ποιους θα συναντούν οι Βρετανοί πολιτικοί που επισκέπτονται τα παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον, ο κ. Μπλερ, αναμενόταν να ζητήσει την άμεση κατεδάφιση των παράνομων εβραϊκών οικισμών, την απελευθέρωση ενός σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κατασκευή του μήκους 316 χλμ. φράχτη ασφαλείας κατά μήκος της Δυτικής Οχθης. Οι σχέσεις Βρετανίας – Ισραήλ διαταράχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν ο κ. Μπλερ διοργάνωσε συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό, δίχως τη συμμετοχή Ισραηλινών αντιπροσώπων.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος φέρεται να έχει δεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στα τέλη του μηνός, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον αν δεν αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις του κ. Αραφάτ.

Ιβανόφ υπέρ Αραφάτ

Προχθές, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ιβάνοφ, ο κ. Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό που έχει επιβάλει στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι η χώρα του αποδίδει «μεγάλη σημασία στη διατήρηση των επαφών της με τον κ. Αραφάτ» και χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί εις βάρος του από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Απειλείται η εκεχειρία

Στο μεταξύ, με κατάρρευση απειλείται η κατάπαυση του πυρός, καθώς οι παλαιστινιακές παραστρατιωτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα αναλάβουν ένοπλη δράση αν η παλαιστινιακή αστυνομία συνεχίσει τις κατασχέσεις όπλων. Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι οι παραστρατιωτικοί απήγαγαν οδηγό ταξί, παραβιάζοντας την εκεχειρία. «H όποια προσπάθεια αφοπλισμού μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς, «θα μας υποχρεώσει να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας για κατάπαυση του πυρός». Την ανάληψη δράσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των παραστρατιωτικών, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε τις τελευταίες ημέρες είκοσι υπόπτους».

Τέλος, το ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, κατηγόρησε χθες κατά τη διάρκεια της δίκης του το Ισραήλ για προσπάθεια φυσικής εξόντωσής του, κρατώντας τον σε πλήρη απομόνωση στο κελλί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή