Μίλησε κυρίως για τον εαυτό του

Μίλησε κυρίως για τον εαυτό του

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθισμένος στη μεγαλοπρεπή, μαρμάρινη τραπεζαρία στην οποία προσκάλεσε τον ξένο τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε διάθεση για διηγήσεις. O Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε στους δημοσιογράφους για τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι, όταν είχε ερωτευτεί μια χορεύτρια σε καμπαρέ του Πιγκάλ, όπου τραγουδούσε και ο ίδιος για να βγάλει χαρτζιλίκι. Θυμήθηκε επίσης τη συμβουλή της Μάργκαρετ Θάτσερ να μη διαβάζει ποτέ εφημερίδες αν γράφουν δυσάρεστα πράγματα.

Το δείπνο, μαζί με το ποτό που προηγήθηκε, διήρκησε πέντε ώρες και είχε στόχο να ενημερώσει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ευρωπαϊκά θέματα για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας. O Μπερλουσκόνι πράγματι μίλησε για σοβαρά θέματα, όπως το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος και η επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις της E.E. με τις ΗΠΑ και να εμπλέξει την E.E. περισσότερο στο μεσανατολικό. Ομως, για πολλή ώρα μιλούσε για τον εαυτό του, συχνά στο τρίτο πρόσωπο. Χωρίς κανείς να τον ρωτήσει, μπήκε σε λεπτομέρειες για την οικογένειά του, αλλά και για τη προσωπικότητά του.

«Είμαι εξωστρεφές άτομο», είπε, «μου αρέσει να αστειεύομαι.» Μιλώντας για την προσωπική του αυτοκρατορία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ο Μπερλουσκόνι δεν ελέγχει μόνο τηλεοράσεις και εφημερίδες, αλλά και τις διαφημιστικές εταιρείες που αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο και διαφημιστικό χώρο) αυτοχαρακτηρίστηκε «ο πιο φιλελεύθερος εκδότης των τελευταίων 300 ή 400 χρόνων».

Η εικόνα του στην Ευρώπη

Ομως η κύρια ανησυχία του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν η εικόνα του στην Ευρώπη. «Δεν αναγνωρίζω την εικόνα του εαυτού μου που προβάλλουν τα ευρωπαϊκά μέσα», είπε. «Είναι ακριβώς το αντίθετο από μένα.»

Σ’ αυτό το σημείο, ένας Γερμανός δημοσιογράφος του είπε ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες τον θεωρούν «απρόβλεπτο.» O Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε αυτή την άποψη «αβάσιμη» και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει κάποιος μετριοπαθής και εξισορροπιστής αυτός είμαι εγώ.» Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «κανένας πολίτης, σε καμία δημοκρατία δεν έχει διωχθεί τόσο πολύ από τη δικαιοσύνη όσο εγώ.» O Ιταλός πρωθυπουργός είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι κάποτε, στη βίλα στην οποία βρίσκονταν, ο Αμερικανός ηθοποιός Γκάρι Κούπερ είχε τρίψει την πλάτη μιας κοντέσας που έπαιρνε το μπάνιο της. Μετά το δείπνο, ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο συγκεκριμένο μπάνιο. Οταν μια ιδιαιτέρως ψηλή Σκωτσέζα δημοσιογράφος στάθηκε δίπλα του για φωτογραφία, ο σχετικά βραχύσωμος Μπερλουσκόνι άρχισε να χοροπηδάει πάνω – κάτω, σαν να προσπαθούσε να φτάσει το ύψος της.

Νωρίτερα, ο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει την παραίτηση του υφυπουργού Τουρισμού Στέφανο Στεφάνι, που είχε εκφραστεί με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά των Γερμανών τουριστών. Ομως, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έδειξε να λυπάται για το άλλο πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σούλτς του θύμισε κινηματογραφικό φύλακα στρατοπέδου συγκέντρωσης.Πρόσθεσε ότι δεν ήθελε να προσβάλει τον ευρωβουλευτή, αλλά είπε «εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ρόλος θα του ταίριαζε τέλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή