ΗΠΑ: κι άλλοι στρατιώτες στο Ιράκ

ΗΠΑ: κι άλλοι στρατιώτες στο Ιράκ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών αυξάνεται καθημερινά και η Ουάσιγκτον διαπιστώνει ότι το έργο ανοικοδόμησης της χώρας είναι λίγο πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι το φανταζόταν. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υπογράμμισε για πρώτη φορά πως οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών ενδέχεται να σχεδιάζονται και να συντονίζονται σε περιφερειακό ή ακόμη και σε εθνικό επίπεδο από όσους οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν απομείνει στη χώρα, από μαχητές Φενταγίν και Ιρακινούς πρώην φυλακισμένους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου. O ίδιος εξέφρασε την ανησυχία για κλιμάκωση των επιθέσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες με αφορμή διάφορες επετείους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και του κόμματος Μπάαθ. O Αμερικανός υπουργός Αμύνης, αν και δεν δεσμεύθηκε ανοικτά για την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, εντούτοις άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, το Πεντάγωνο να αποφασίσει την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων.

Και άλλος νεκρός χθες

Στον κατάλογο των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την επίσημη λήξη του πολέμου στο Ιράκ προστέθηκε χθες άλλος ένας, ενώ επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια δύο επιθέσεων. H πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε τα ξημερώματα όταν ένοπλοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον αμερικανικής περιπόλου στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι έξι. Δύο ώρες αργότερα, εκδηλώθηκε δεύτερη επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν ένοπλοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Πάντως, τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται οι εναπομείναντες οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν, ήρθε να διαψεύσει χθες μια οργάνωση η οποία ισχυρίζεται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σε ηχογραφημένο της μήνυμα, το οποίο μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, η οργάνωση υποστήριξε ότι τα μέλη της και όχι οι οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών.

Προειδοποιούν για νέα επίθεση

«Ορκίζομαι στον Θεό πως κανείς από τους οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις. Οι επιθέσεις είναι αποτέλεσμα των αδελφών μας στον ιερό αγώνα», επισημαίνει άγνωστη φωνή στο μήνυμα. H φωνή στο μήνυμα, μαζί με το οποίο το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε και μια φωτογραφία ενός αγνώστου άντρα με άσπρα γένια και σαρίκι, προειδοποιει για μία νέα αντιαμερικανική επίθεση μέσα στις επόμενες ημέρες, «η οποία θα τσακίσει τη ραχοκοκκαλιά της Αμερικής». Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν η επίθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ ή αλλού».

Αντιπροσώπους στον OHE στέλνει το νέο κυβερνητικό συμβούλιο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στην επιλογή αντιπροσώπων του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE προχώρησε χθες το νεοσυσταθέν κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. H ανάδειξη του επικεφαλής του συμβουλίου, η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες, αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες.

Η δημιουργία του συμβουλίου, η οποία ανακοινώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προβλήθηκε από την αμερικανική πλευρά ως ένα σημαντικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ωστόσο, συγκρατημένη υπήρξε η αντίδραση του αραβικού κόσμου. O Αραβικός Σύνδεσμος αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία του συμβουλίου σε ένα έθνος το οποίο βρίσκεται υπό αμερικανική κατοχή. «Αν αυτό το συμβούλιο ήταν εκλεγμένο, θα είχε πολύ περισσότερη αξιοπιστία και εξουσία», τονίζεται σε ανακοινωθέν του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσά. O κ. Μουσά εξέφρασε την ελπίδα ότι το συμβούλιο αποτελεί ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του Ιράκ και τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Υπενθυμίζεται πως η σύνθεση του συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από σιίτες, σουνίτες, Κούρδους, χριστιανούς και Τουρκμένους, είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιρακινών αντικαθεστωτικών και Αμερικανών αξιωματούχων. Το συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ορίζει υπουργούς και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2004, αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Αμερικανός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή