H δημοτικότητα Μπους έπεσε «κατακόρυφα»…

H δημοτικότητα Μπους έπεσε «κατακόρυφα»…

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος χειρίστηκε τις πληροφορίες για τα θρυλούμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και οι συνεχιζόμενες «απώλειες» Αμερικανών στρατιωτών, είχαν άμεσο αντίκτυπο στον ίδιο τον πρόεδρο Μπους. Τουλάχιστον αυτό φανερώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες η δημοτικότητα του προέδρου περιορίζεται στο 55%, από 61% στα τέλη Μαΐου.

Στη δημοσκόπηση, που έγινε από το περιοδικό Newsweek, στις 10 και 11 Ιουλίου, οι Αμερικανοί πολίτες, σε ποσοστό 45%, πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος ανέλυσε λανθασμένα τις πληροφορίες και τις χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την εισβολή εναντίον του Ιράκ. H δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, αναλάμβανε την ευθύνη για τον ισχυρισμό του προέδρου ότι το Ιράκ είχε επιχειρήσει να αγοράσει, από την Αφρική, ουράνιο για κατασκευή πυρηνικών όπλων. H αποδοχή του προέδρου, αναφορικά με το χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ, έχει μειωθεί στο 53%, από 65% που ήταν στη δημοσκόπηση του περιοδικού στις 29 και 30 Μαΐου, και από 74% που ήταν τον περασμένο Απρίλιο. Τέλος, το 45% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ιρακινών. Οσο για την εγκαθίδρυση δημοκρατικής κυβέρνησης, μόνο το 15% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μπους θα το επιτύχει. Τέλος, στη δημοσκόπηση τονίζεται ότι το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θεωρεί ότι η οικονομία θα διαδραματίσει καθοριστικότερο ρόλο απ’ ό,τι η τρομοκρατία στην επιλογή τους στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Αντίθετα από το εβδομαδιαίο περιοδικό, μια άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας WashingtoPost, δείχνει ότι το 52% των πολιτών θεωρεί τις απώλειες στο Ιράκ «απαράδεκτες», ενώ η αποδοχή της πολιτικής του προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της -59%- από τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα είναι χειρότερα για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, για τον οποίο, τα δύο τρίτα των πολιτών πιστεύει ότι τους παραπλάνησε με τα στοιχεία που παρουσίασε για να στηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ. Στην έρευνα που διενήργησε η ICM, για λογαριασμό της εφημερίδας The Daily Mirror, το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός τους, τους παραπλάνησε, αν και το 39% θεωρεί ότι το έκανε από αμέλεια και μόνο το 27% του αποδίδει πρόθεση. O κ. Μπλερ είχε παρουσιάσει την απειλή από τα όπλα μαζικής κατατροφής του Ιράκ σαν άμεση, αλλά η αποτυχία να βρεθούν αυτά τα όπλα θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο που χρησιμοποίησε τις πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή