Αποδιοπομπαίος τράγος ο Τένετ!

Αποδιοπομπαίος τράγος ο Τένετ!

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους των Δημοκρατικών συναντά η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αποσείσει τις ευθύνες του για τις χαλκευμένες, όπως αποδείχθηκε, κατηγορίες γύρω από το υποτιθέμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεΐν και να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ.

«Επονείδιστη» προσπάθεια

«Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον Τζορτζ Τένετ. Το πρόβλημα βρίσκεται στον Τζορτζ Μπους», δήλωσε ο ισχυρής επιρροής γερουσιαστής Μπομπ Γκράχαμ, εκ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές του 2004. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Τζέι Ροκφέλερ, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών, χαρακτήρισε «επονείδιστη» την προσπάθεια της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, να ρίξει όλες τις ευθύνες στον Ελληνοαμερικανό διοικητή της CIA.

H διαμάχη ξεκίνησε όταν η πιο στενή συνεργάτις του Τζορτζ Μπους δήλωσε δημοσίως ότι η CIA είχε εγκρίνει εκ των προτέρων το πολύκροτο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου για την «Κατάσταση του Εθνους», στις 28 Ιανουαρίου, στην οποία περιλαμβάνονταν οι ψευδείς καταγγελίες περί προσπάθειας του Σαντάμ Χουσεΐν να προμηθευθεί πυρηνικό υλικό από τον Νίγηρα. «Αν η CIA, ο διευθυντής της Κεντρικής Κατασκοπείας (δηλαδή ο Τένετ) είχε πει «βγάλτε αυτό το κομμάτι από την ομιλία σας», θα είχε απαλειφθεί, χωρίς συζήτηση», συμπλήρωσε η Ράις, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Τένετ, αν και έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, ζήτημα παραίτησής του και πως απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Τένετ προθυμοποιήθηκε να άρει τον σταυρό του μαρτυρίου δηλώνοντας ότι «αυτές οι 16 λέξεις» (περί ουρανίου και Νίγηρα) δεν θα έπρεπε να είχαν περιληφθεί στο γραπτό κείμενο του προέδρου». Οπως αποκάλυψαν όμως η έγκυρη εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η CIA είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και τη βρετανική κυβέρνηση για τις ανακρίβειες των σχετικών αναφορών γύρω από την υπόθεση του ουρανίου.

Η επιστολή Τένετ

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο ίδιος ο Τένετ είχε προκαλέσει σάλο στις 10 Οκτωβρίου του 2002, καταθέτοντας επιστολή προς όλα τα μέλη του Κογκρέσου με την οποία αμφισβητούσε ευθέως την πολιτική του «προληπτικού πλήγματος» εναντίον του Ιράκ. Στην πολύκροτη επιστολή του, ο διευθυντής της CIA είχε δηλώσει ευθαρσώς πως, κατά την εκτίμησή του, ο κίνδυνος που αντιπροσώπευε ο Σαντάμ για τις ΗΠΑ ήταν περιορισμένος και ότι τα ρίσκα ενδεχόμενης επίθεσης εναντίον του Ιράκ ήταν πολύ υψηλά. Εκείνοι που πίεζαν φορτικά τον Τένετ να παράσχει «χειροπιαστές αποδείξεις» για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ ήταν, βεβαίως, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και οι πέριξ αυτού «ιέρακες» του Πενταγώνου, οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο του εν εξελίξει σκανδάλου.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή την αποπομπή του Τένετ από το αξίωμά του το αμέσως προσεχές διάστημα. Ηδη, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, ζήτησε ευθέως την εκδίωξη του Τένετ δηλώνοντας: «Κάποιος πρέπει να χρεωθεί την ευθύνη. Αν ήμουν εγώ στη θέση του προέδρου (ο Τένετ) δεν θα βρισκόταν στη θέση του».

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών δεν ένιωθε ποτέ και τόσο άνετα με τον Τένετ στο τιμόνι της αμερικανικής κατασκοπείας. O 50χρονος Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος διορίσθηκε στο αξίωμά του το 1997 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. O Τζορτζ Μπους αποφάσισε να τον κρατήσει στη θέση του σε μια χειρονομία «υπερκομματικής» συμπεριφοράς, αλλά ο Σέλμπι και άλλοι Ρεπουμπλικανοί ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καταλογίζοντάς του ανικανότητα να προβλέψει και να αποτρέψει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα εναντίον των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου.

Σε δεινή θέση ο Μπλερ

Οι αποκαλύψεις για το φιάσκο της υπόθεσης ουρανίου έχουν φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, καθώς η βρετανική κοινή γνώμη ήταν εξαρχής πολύ περισσότερο επιφυλακτική, σε σύγκριση με την αμερικανική, έναντι του πολέμου στο Ιράκ. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έριξαν το μπαλάκι στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ομιλία Μπους βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε αναφορές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, το παιχνίδι «ο Οφις με εξαπάτησε» θα έχει και συνέχεια. Αίφνης, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, επικαλούμενοι ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι οι σχετικές εκθέσεις των Βρετανών για την υπόθεση «ουράνιο – Νίγηρας» στηρίχθηκαν σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δύο άλλων χωρών, πιθανότατα της Ιταλίας και της Γαλλίας! Τη σχετική παραφιλολογία συνδαύλισε χθες και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, δηλώνοντας ότι «οι πληροφορίες στις οποίες στηριχθήκαμε προέρχονταν από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών». Το όλο θέμα, όπως και τις δυσκολίες στο μετά Σαντάμ Ιράκ, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ κατά την προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη συνάντησή τους, στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή