Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις φθάνουν στη Λιβερία

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις φθάνουν στη Λιβερία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONPOBIA. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν χθες οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβερίας, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους να αποστείλει στη χώρα αμερικανική στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη. Ωστόσο, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι θα ήθελαν η αμερικανική στρατιωτική δύναμη να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, και όχι περιορισμένη, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος Μπους.

Διστακτική η Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται να παρέμβει στον εμφύλιο που συνταράσσει τη Λιβερία τα τελευταία 14 χρόνια, διστάζει να αποστείλει ισχυρή στρατιωτική δύναμη, καθώς οι μνήμες της Σομαλίας είναι ακόμη νωπές. Εκπρόσωπος της ισχυρότερης οργάνωσης των ανταρτών τόνισε χθες ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θα βοηθήσουν στην αναζήτηση της ειρήνης, θα πρέπει όμως να αναπτυχθούν στη χώρα με ξεκάθαρη εντολή να αποκαταστήσουν την ειρήνη» «Θα θέλαμε την ανάπτυξη μιας πολύ ισχυρής αμερικανικής δύναμης», υποστήριξε ο Καμπινέ Τζανέ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του OHE Κοφί Αναν, αρχικά αναμένεται να αναπτυχθεί στη χώρα περιφερειακή ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη κυρίως από στρατιώτες της Νιγηρίας

Να εγκαταλείψει ο Τέιλορ

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Λιβερία ο πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, και παράλληλα θα αρχίσει η ανάπτυξη της αμερικανικής ειρηνευτικής δύναμης. O εκπρόσωπος των ανταρτών, ωστόσο, εξέφρασε χθες τις αντιρρήσεις του, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι Αμερικανοί στρατιώτες έφθαναν στη Λιβερία πριν από την περιφερειακή δύναμη. «Για ψυχολογικούς λόγους θα προτιμούσαμε να δούμε καινούργια πρόσωπα», υποστήριξε. Υπενθυμίζεται ότι ειρηνευτική δύναμη από τη Νιγηρία, η οποία παρενέβη στη σύγκρουση στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘΄90 δεν κατάφερε να τερματίσει την αιματοχυσία, η οποία στη συνέχεια στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους. H Νιγηρία, σημειωτέον, έχει προσφέρει άσυλο στον Τσάρλς Τέιλορ, ο οποίος ωστόσο ακόμη δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του.

Αυτή τη στιγμή οι αντάρτες ελέγχουν τα δύο τρίτα της χώρας. Οι πιέσεις για την παροχή εξωτερικής βοήθειας έγιναν ακόμη πιο ασφυκτικές μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 700 αμάχους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ μια εύθραυστη εκεχειρία, η οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει να τερματίσει την αιματοχυσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή