ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική κατάρρευση λόγω έιτζ

ΠΑΡΙΣΙ. Τρία θλιβερά συμπεράσματα και μία προτεινόμενη πορεία δράσης εν αναμονή χορηγιών. Ετσι θα μπορούσαν να συνοψιστούν οι έως τώρα εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης για την αντιμετώπιση του έιτζ, που διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, υποβλητική ήταν η ομιλία του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος επισήμανε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν περισσότερη ανάγκη τα φάρμακα για το έιτζ» δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. O 84χρονος Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «παρωδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία. O Μαντέλα επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους για την πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο να αφιερώσει 15 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του έιτζ την επόμενη πενταετία και ζήτησε αντίστοιχες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Βρισκόμαστε μπροστά στη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της ανθρώπινης ιστορίας. Οι προσπάθειες να εμποδίσουμε την εξάπλωσή της και να τη θεραπεύσουμε έχουν αποτύχει».

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

Πρώτον, η επιδημία του έιτζ εξακολουθεί να εξαπλώνεται και η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Συγκεκριμένα, από τα 30 εκατομμύρια ασθενών του έιτζ στις φτωχές χώρες πρόσβαση σε θεραπεία έχουν μόλις 150.000 άνθρωποι.

Δεύτερον, οι οικονομικές επιπτώσεις του έιτζ είναι πολύ χειρότερες απ’ αυτές που προέβλεπαν προηγούμενες μελέτες. Συγκεκριμένα, μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, καταλήγει στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι η πλουσιότερη αφρικανική χώρα, η Νότια Αφρική, εξαιτίας του έιτζ θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση, με την οικονομία της να συρρικνώνεται σε επίπεδα Κένυας.

Ευνοεί και άλλες ασθένειες

Τρίτον, το έιτζ ευνοεί τη διάδοση άλλων μεταδοτικών ασθενειών όπως η φυματίωση. Περίπου το ένα τρίτο των 42 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από έιτζ στον πλανήτη πάσχουν επίσης από φυματίωση, λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Πορεία δράσης. Περισσότερο σαφής παρά ποτέ έγινε στο συνέδριο αυτό η ανάγκη παροχής θεραπείας στους πάσχοντες από έιτζ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το θέμα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό, είναι και οικονομικό, λόγω του γεγονότος ότι το έιτζ, αντίθετα από τις υπόλοιπες ασθένειες, δεν πλήττει ηλικιωμένους ή παιδιά, αλλά ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας. Αν χορηγηθούν φάρμακα που θα κρατήσουν στη ζωή τους ασθενείς γονείς, τα παιδιά τους δεν θα μείνουν ορφανά και έτσι υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να τύχουν εκπαίδευσης και φροντίδας. O συλλογισμός αυτός σε οικονομική ορολογία ονομάζεται «διατήρηση ανθρώπινου κεφαλαίου». «Τώρα υπάρχει οικονομική λογική», δήλωσε ο διευθυντής του γαλλικού κέντρου για την αντιμετώπιση του έιτζ, Μισέλ Καζατσκίν. «Πριν από τρία χρόνια ο κόσμος εξακολουθούσε να πιστεύει ότι πρέπει να περιοριστούμε στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία».

Διάσκεψη του OHE

H επιστημονική διάσκεψη για το έιτζ θα ακολουθηθεί, σήμερα, από τη διάσκεψη του Ταμείου του OHE για την αντιμετώπιση του έιτζ, της φυματίωσης και της ελονοσίας, στην οποία κυβερνήσεις και ιδιώτες αναμένεται να συζητήσουν τις δωρεές των επόμενων χρόνων. Μόνο για την αντιμετώπιση του έιτζ εκτιμάται ότι απαιτούνται 10 δισ. δολάρια ετησίως.

Υπάρχει έλλειψη προφυλακτικών

ΠΑΡΙΣΙ. Τι νόημα έχουν οι εκστρατείες για την προώθηση της χρήσης προφυλακτικών, όταν προφυλακτικά δεν υπάρχουν; Το καίριο αυτό θέμα για τη Δημόσια Υγεία εθίγη στη διάσκεψη των Παρισίων, όπου ειδικοί εξετίμησαν τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου κόσμου σε οκτώ δισεκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως.

Εξ αυτών, δωρεάν διανέμονται μόλις ένα δισεκατομμύριο προφυλακτικά ετησίως. H αμερικανική ομάδα πίεσης PopulatioActioInternational εκτιμά ότι η ζήτηση προφυλακτικών πρόκειται να αυξηθεί δραματικά στο άμεσο μέλλον, αγγίζοντας τα 18 δισεκατομμύρια στο τέλος της δεκαετίας.

«Αν οι πιο ευάλωτες ομάδες δεν έχουν προφυλακτικά στη διάθεσή τους, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το έιτζ», δήλωσε η Οτοριτά Μεντόζα, σύμβουλος του προγράμματος του OHE για το έιτζ. «Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη προφυλακτικών», προσέθεσε, τονίζοντας ότι τα προφυλακτικά παραμένουν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της διάδοσης του ιού του έιτζ.

Υπενθυμίζεται ότι, κατόπιν πίεσης των συντηρητικών οργανώσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ζήτησε να διατεθεί το ένα τρίτο της δωρεάς του για την προώθηση της αποχής από το σεξ, αντί για τη χρήση προφυλακτικών.