Το νερό νεράκι λέει η Ιταλία

Το νερό νεράκι λέει η Ιταλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το καλοκαίρι των ρεκόρ διανύει η Ευρώπη, φαινομένου του θερμοκηπίου βοηθούντος. Στην Ιταλία, ο ποταμός Πάδος έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 100 ετών, ενώ η Βρετανία ανηφορίζει προς το, ακόμη μακρινό, απόλυτο ρεκόρ των 100 βαθμών φαρενάιτ, ή 37 βαθμών κελσίου. Στη Γερμανία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η τάση των τελευταίων ετών συνεχιστεί, μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Βραδεμβούργου, γύρω από το Βερολίνο, θα μετατραπούν σε άνυδρη στέπα.

Τα πιο επείγοντα προβλήματα έχουν ανακύψει στην Ιταλία, στην εύφορη κοιλάδα του Πάδου που υδροδοτεί ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας. Το σαββατοκύριακο τα νερά του ποταμού έπεσαν κατά 7,5 μέτρα σε σχέση με τη μέση στάθμη τους, αναγκάζοντας τους αγρότες στη Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο, την Εμίλια Ρομάνια και το Βένετο να ζητήσουν την κύρηξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. O επικεφαλής πολιτικής προστασίας της χώρας Γκουίντο Μπερτολάσο είπε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σύντομα να επιλέξει ανάμεσα στη χρήση των εναπομείναντων υδάτων για την ηλεκτροπαραγωγή που χρειάζεται η βιομηχανία, ή για την άρδευση που απαιτεί η γεωργία.

Στη Βρετανία, η θερμοκρασία βρίσκεται στους 31 βαθμούς κελσίου, όμως οι ανοδικές τάσεις της έχουν υποχρεώσει τις εταιρείες στοιχημάτων του Λονδίνου να αντιμετωπίσουν ως πιο ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να καταρρίψει το ρεκόρ των 100 βαθμών φαρενάιτ. Αλλά ούτε και η μετανάστευση βορειότερα είναι λύση.

Ψήνεται και η Φινλανδία

Στη συνήθως δροσερή νότια Φινλανδία, όπου η μέση θερμοκρασία της εποχής είναι 19 βαθμοί κελσίου, αυτή την εποχή το θερμόμετρο δείχνει 30.

Εξάλλου, στη Γερμανία, η εφημερίδα Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ αναφέρεται στη συνεχιζόμενη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, επισημαίνοντας ότι για τη Γερμανία, η συνέπεια θα είναι να μετατραπούν γόνιμες εκτάσεις σε έρημο.

«Ηδη, τμήματα του Βραδεμβούργου μοιάζουν με στέπα» σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι το Βερολίνο και η γύρω περιοχή θα έχουν μετατραπεί σε έρημο ώς τα μέσα του αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή