O Ισραηλινός πρεσβευτής χθες στην «Καθημερινή»

O Ισραηλινός πρεσβευτής χθες στην «Καθημερινή»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον νέο πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Ραμ Αβιράμ, υποδέχθηκαν χθες στα γραφεία της «K» η Μάρθα Δερτιλή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ A.E.», ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Χρήστος Παναγόπουλος, ο διευθυντής της αγγλόφωνης «K», Νίκος Κωνσταντάρας και στελέχη της εφημερίδας.

Εμπειρος διπλωμάτης, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του τιμημένου με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών, Σιμόν Πέρες, ο κ. Αβιράμ, στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα, ανέπτυξε πολυεπίπεδη δραστηριότητα, κομίζοντας ένα πιο ανοιχτό πνεύμα στην προσπάθεια ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο μεσογειακών εθνών.

Οσμωση πολιτισμών

Στη διάρκεια της συζήτησης με τα στελέχη της «K», ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το Ισραήλ συγκεντρώνει την προσοχή της κοινής γνώμης κυρίως σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάτι ως ένα βαθμό δικαιολογημένο, όπως είπε, που αφήνει στο περιθώριο, ωστόσο, την υπαρκτή πραγματικότητα μιας ζωντανής, δημιουργικής κοινωνίας που έχει πολλά να προσφέρει και να ωφεληθεί από την όσμωσή της με τους άλλους πολιτισμούς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πέραν της ήδη αναπτυσσόμενης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Ισραήλ σε θέματα στρατιωτικής βιομηχανίας και ασφάλειας (ιδιαίτερα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004), ο κ. Αβιράμ επέμεινε στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε παραγωγικές, βιομηχανικές δραστηριότητες, ιδίως στους τομείς της Πληροφορικής και των τεχνολογικών καινοτομιών, στον Τουρισμό και στον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα. Αναπόφευκτα, η συζήτηση με τον Ισραηλινό διπλωμάτη περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, στο νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οδικός Χάρτης και E.E.

O κ. Αβιράμ εξέφρασε τις σκέψεις του για την προώθηση του Οδικού Χάρτη, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών που θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, αναφέρθηκε στις απόψεις της κυβέρνησής του γύρω από τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σ’ αυτήν τη διαδικασία και διατύπωσε ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για τη δυναμική των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή