Αποχωρούν Σύροι στρατιώτες από τον Λίβανο

Αποχωρούν Σύροι στρατιώτες από τον Λίβανο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. H κυβέρνηση της Συρίας φέρεται να έχει διατάξει την αποχώρηση ενός τμήματος των στρατιωτών της που βρίσκονται στο Λίβανο. Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι περισσότεροι από χίλιοι Σύροι στρατιώτες έχουν ήδη διαλύσει τις βάσεις τους στα περίχωρα της Βηρυτού και προετοιμάζονται να εξέλθουν της χώρας. H Συρία, που είναι η μεγαλύτερη εγγυήτρια δύναμη στο Λίβανο, δεν είχε μέχρι αργά χθες το απόγευμα σχολιάσει την αναδίπλωση των δυνάμεών της στην περιοχή, ενώ πολιτικοί κύκλοι της Βηρυτού έκαναν λόγο για κινήσεις τακτικής από πλευράς της Δαμασκού σε μια προσπάθεια κατευνασμού των επικριτών της στη Δύση.

Από τη Δευτέρα

Η αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, με τη διάλυση των στρατιωτικών βάσεων στις παραλιακές πόλεις Χαλδέ και Αραμούν, νότια και βορειοανατολικά της λιβανικής πρωτεύουσας και αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. O Λιβανέζος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε, επίσης, ότι τα συριακά στρατεύματα που απεχώρησαν από την περιοχή νότια της Βηρυτού θα αναπτυχθούν στην κοιλάδα Μπεκά, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ αυτά που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. O ίδιος, πάντως, απέφυγε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των Σύρων στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση ενός μικρού αριθμού στρατιωτών δεν πρόκειται να μειώσει την επιρροή της Δαμασκού στα πολιτικά δρώμενα του Λιβάνου.

Εγγυήτρια δύναμη

Θυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας του 1989 με την οποία τερματίστηκε η δεκαπενταετής εμφύλια διένεξη στο Λίβανο, η Συρία ορίστηκε εγγυήτρια δύναμη για την ειρήνη και την ασφάλεια μεταξύ των χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων της χώρας. Οι χριστιανοί αντιφρονούντες της κυβέρνησης του Λιβάνου έχουν απαιτήσει την απόσυρση των περίπου 35.000 Σύρων στρατιωτών από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από το νότιο Λίβανο δεν τίθεται ζήτημα προστασίας τους. Αντίθετα, οι μουσουλμάνοι, που αποτελούν την πλειοψηφία, επιθυμούν την παραμονή των Σύρων μέχρι τη στιγμή της επίτευξης συμφωνίας για μια ειρήνη διαρκείας μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή