Πέτυχε η προσέγγιση Αμπάς με Αραφάτ

Πέτυχε η προσέγγιση Αμπάς με Αραφάτ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. H αποκατάσταση των σχέσεων Αραφάτ – Αμπάς και ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής του «οδικού χάρτη» για τη Μέση Ανατολή. Λίγες ώρες, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, μέλος της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων της Αλ Ακσά, εισέβαλε σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ και δολοφόνησε έναν Ισραηλινό. Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο Λονδίνο δεν απέφερε τα αποτελέσματα που ο ίδιος διακαώς επιθυμούσε, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απέρριψε το ισραηλινό αίτημα περί διακοπής κάθε είδους επικοινωνίας με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Γεφυρώθηκαν οι διαφορές

Εκτονώθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, η κρίση στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς γεφυρώθηκαν οι διαφορές ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και τον Μαχμούντ Αμπάς. «Οι διαφωνίες αποτελούν παρελθόν και τα πράγματα βαίνουν καλώς», δήλωσε χθες ο κ. Αμπάς, ο οποίος έφτασε την περασμένη εβδομάδα στα πρόθυρα παραίτησης από την πρωθυπουργία, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Αραφάτ. Σύμφωνα με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου των Παλαιστινίων, Σάεμπ Ερεκάτ, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «σύσσωμη η παλαιστινιακή ηγεσία φέρει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά αναγνώριση από πλευράς του κ. Αμπάς ότι η δράση του δεν είναι ανεξάρτητη και υπόκειται στον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της Παλαιστινιακής Αρχής και κατά συνέπεια από τον κ. Αραφάτ.

Επί της ουσίας, όμως και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από παλαιστινιακές πηγές η συμφωνία Αμπάς – Αραφάτ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εγκαθίδρυση επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο ο κ. Αμπάς όσο και ο κ. Αραφάτ, η οποία θα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος θεωρείται «αγαπημένο παιδί» των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο κ. Αμπάς αποδέχθηκε τη δημιουργία μιας ακόμα επιτροπής, που θα επιβλέπει το έργο του υπουργού επί θεμάτων Ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν. Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής θα διορισθούν από τον ίδιο τον κ. Αραφάτ. Οι δύο άνδρες, τέλος, συμφώνησαν ότι στο εξής οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν μεταξύ τους γύρω από τις εξουσίες τους και τις αρμοδιότητές τους θα επιλύονται από μια νέα επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους κ.κ. Κουρέι, Ερεκάτ, Χανίγεχ, Σάκα και ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ.

Την στιγμή που ο κ. Αραφάτ υπενθύμιζε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, οι προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού να πείσει τον Τόνι Μπλερ για την αναγκαιότητα της διπλωματικής απομόνωσης του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής έπεφταν στο κενό. O Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, ξεκαθάρισε στον κ. Σαρόν, ότι η Βρετανία θα συνεχίσει τις επαφές της με τον κ. Αραφάτ.

Νέα δολοφονική επίθεση

Στο μεταξύ, η επίθεση νεαρού Παλαιστινίου, ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι έναν Ισραηλινό, θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία. O νεαρός μαχαίρωσε και σκότωσε τον υπεύθυνο ασφαλείας εστιατορίου στο Τελ Αβίβ και κατάφερε να τραυματίσει άλλους δύο περαστικούς πριν συλληφθεί. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε παρακλάδι των Μαρτύρων της Αλ Ακσά, γεγονός που πυροδότησε την έκρηξη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι αποφεύγουν την ανάληψη ουσιαστικής δράσης κατά των τρομοκρατών. Την λύπη του για το συμβάν εξέφρασε και ο κ. Αμπάς. «Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας», τόνισε, «θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή