Δυσφορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες

Δυσφορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Λίγες ημέρες μετά την επίσημη «πρεμιέρα» του, το πρώτο πολιτικό σώμα του μετά Σαντάμ Ιράκ, που συγκροτήθηκε με την υποστήριξη του Αμερικανού διοικητή Πολ Μπρέμερ, προσπαθεί να διευρύνει την εσωτερική και διεθνή του νομιμοποίηση, αντιμέτωπο με τη δυσπιστία πολλών αραβικών κρατών και με τις ανοιχτές απειλές της ιρακινής αντίστασης.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Φαουζί Χαρίρι, εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενός εκ των εταίρων του προσωρινού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της πρώτης, μεταβατικής κυβέρνησης. Ενα από τα πρώτα μελήματα του Συμβουλίου θα είναι η επεξεργασία νομοθεσίας που θα επιτρέψει τη δίωξη αξιωματούχων του παλιού καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα, το 25μελές Συμβούλιο αναμένεται να στείλει τριμελή ή τετραμελή αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας ρόλο νόμιμου εκπροσώπου του Ιράκ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οπως προανήγγειλε ο Χαρίρι, στην εν λόγω αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των Κούρδων, μία γυναίκα και ο Αντνάν Παχτσανί, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, που προέρχεται από τη σουνιτική μειονότητα.

Εκρηξη παγιδευμένου Ι.Χ.

Προάγγελος των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει το Συμβούλιο θεωρείται το γεγονός ότι την ώρα που τα 25 μέλη του συνεδρίαζαν, κεκλεισμένων των θυρών, στη Βαγδάτη, μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ευτυχώς χωρίς θύματα, συγκλόνιζε το παρακείμενο πάρκινγκ που χρησιμοποιούν οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου, σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Στο πολιτικό επίπεδο, το Συμβούλιο αντιμετώπισε χθες την πρώτη ανοιχτή αμφισβήτηση από τη δημοτική αρχή της σουνιτικής πόλης Φαλούτζα, προπύργιο της ιρακινής αντίστασης απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα. Με απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αρνείται να νομιμοποιήσει την κεντρική, 25μελή αρχή, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή της έγινε με κριτήριο τη διαίρεση του ιρακινού πληθυσμού βάσει εθνικών – θρησκευτικών διαχωριστικών γραμμών.

Αντιδράσεις υπήρξαν, ωστόσο, και από την πλευρά της σιιτικής πλειοψηφίας, που αντιπροσωπεύεται με δύο κόμματα στο Συμβούλιο. Στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, Καζιμίγια, η κηδεία του διακεκριμένου κληρικού Αχμεντ αλ – Γουαέλι εξελίχθηκε σε αντικατοχική διαδήλωση, με συνθήματα εναντίον του Συμβουλίου. Προπύργιο της αμφισβήτησης θεωρείται η ιερή πόλη των σιιτών, Νάτζαφ, ενώ σε πολλά τζαμιά οι σιίτες ιερείς καλούν τους πιστούς να διαδηλώσουν εναντίον του Συμβουλίου.

Το τελευταίο αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό και από τις περισσότερες αραβικές χώρες, όπως διαφαίνεται από την προχθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Το Συμβούλιο «θα είχε κερδίσει πολύ περισσότερο σε ισχύ και αξιοπιστία» αν είχε εκλεγεί δημοκρατικά από τον ιρακινό λαό, δήλωσε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, εκφράζοντας τη συνισταμένη των 22 αραβικών κρατών που εκπροσωπεί.

Ικανοποίηση από τον Σολάνα

Αντίθετα, τη συγκρότηση του Συμβουλίου χαιρέτισαν, μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, και άλλες, σημαντικές δυνάμεις που είχαν αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. «Καλωσορίζουμε τον σχηματισμό κυβερνητικού συμβουλίου… ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας γνήσιας, αντιπροσωπευτικής διοίκησης του Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η επίσημη σχετική δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, υπό το βάρος των συνεχιζόμενων ένοπλων επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης, ανακοίνωσε χθες ότι η επίλεκτη Τρίτη Μεραρχία Πεζικού θα παραμείνει επ’ αόριστον στη Βαγδάτη, μέχρις ότου αποκατασταθεί η τάξη – μια απόφαση που προκαλεί δυσφορία και εκνευρισμό σε χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι περίμεναν ότι θα περνούσαν το καλοκαίρι στην πατρίδα τους.

Εξ άλλου, δύο άγνωστες, μέχρι χθες, ιρακινές οργανώσεις, ο «Απελευθερωτικός Ιρακινός Στρατός» και η «Ιρακινή Εθνική Ισλαμική Αντίσταση – Ταξιαρχίες της Επανάστασης 1920», με ανακοινώσεις που έστειλαν στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Αραμπίγια και Αλ Τζαζίρα, προειδοποίησαν όλες τις χώρες να μη στείλουν «ειρηνευτικά στρατεύματα» στο Ιράκ, απειλώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουν την τύχη των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων κατοχής, που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση ένοπλες επιθέσεις. Σημειώνεται πως, μετά την προχθεσινή ενέδρα που στοίχισε τη ζωή ενός Αμερικανού στρατιώτη στη Βαγδάτη, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης από την έναρξη του πολέμου έφτασε τους 146. Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, είχαν σκοτωθεί από εχθρικά πυρά 147 στρατιώτες.

Επιθεωρητές OHE εναντίον Μπους

Συντονισμένα πυρά για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ δέχεται η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. O Γάλλος πυρηνικός φυσικός Ζακ Μποτέ, επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που πραγματοποίησε εξονυχιστικές έρευνες στο Ιράκ μέχρι την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, δήλωσε χθες στη Βιέννη ότι είναι εντελώς απίθανο να ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα το καθεστώς Χουσεΐν και χαρακτήρισε διάτρητες τις σχετικές αιτιάσεις.

Ακόμη περισσότερο επώδυνη, για τον Μπους, είναι η μαρτυρία του Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητή του OHE στο Ιράκ, με θητεία στους Πεζοναύτες και μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τζορτζ Μπους. O Ρίτερ έδωσε χθες στη δημοσιότητα βιβλίο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καταγγελίες περί χημικών, βιολογικών και πυρηνικών οπλοστασίων δεν στηρίζονται από καμία ουσιαστική ένδειξη και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν έναν παράνομο, επιθετικό πόλεμο».

Οι ευθύνες της CΙΑ

Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους προσπαθούσε να κατευνάσει το σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από τις ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών, και ιδίως της CIA, για τα πολυθρύλητα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν. «Πιστεύω ότι οι πληροφορίες που παίρνω από τις μυστικές υπηρεσίες είναι πάρα πολύ καλές», δήλωσε ο Μπους, στενοί συνεργάτες του οποίου είχαν αφήσει έκθετο, τις προηγούμενες ημέρες, τον διοικητή της CIA, Τζορτζ Τένετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή