Αποχρωσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυτοκίνητο του Ιησού

«Τι αυτοκίνητο θα οδηγούσε ο Ιησούς Χριστός;». Το περίεργο ερώτημα, όπως μάλιστα εμφανίστηκε και στους «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς», προέκυψε από τη σταυροφορία που ξεκίνησε μια ομάδα Αμερικανών ευαγγελιστών κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα. Να υπενθυμίσουμε, εδώ, ότι στις ΗΠΑ οι ευαγγελιστές, γενικά, ασχολούνται με κάθε τρόπο για να σώσουν τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την ομάδα, το αυτοκίνητο μάρκας «Suv», που είναι ένα λαϊκό σπορ αυτοκίνητο αγαπητό σε πολλούς Αμερικανούς, μολύνει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον του. Από αγάπη προς τον πλησίον, λέει το επικοινωνιακό μήνυμά τους, ο Ιησούς Χριστός δεν θα είχε στην κατοχή του ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αν οδηγούσε. Το εγχείρημά τους δεν έμεινε αναπάντητο από τους λάτρεις οδηγούς του συγκεκριμένου αμαξιού: «O Ιησούς οδηγεί ένα Suv», είναι το μήνυμά τους που το παρουσιάζει ένας συνταξιούχος μηχανικός αυτοκινήτου ο οποίος -όχι τυχαία βέβαια- ονομάζεται Ιησούς (Ριβέρα).

Πάχος και Αλτσχάιμερ

Στις ΗΠΑ, με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την εκδήλωση του φαινομένου, ξεκίνησε φέτος μια μεγάλη εκστρατεία κατά του πάχους. Μεταξύ άλλων προειδοποιούνται οι παχείς ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους λεπτούς συνανθρώπους τους εκδήλωσης του Αλτσχάϊμερ. Το συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Γιούτα επί 18 χρόνια σε 390 άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων. Στα υπέρβαρα άτομα αυτής της κατηγορίας εντοπίσθηκε μια σημαντική αύξηση των περιπτώσεων Αλτσχάϊμερ, σε σχέση με τα ολιγοβαρή. Επρεπε να ‘ρθεί καλοκαίρι, ως φαίνεται, για να το καταλάβουν οι Αμερικανοί.

Αλκοόλ και DΝΑ

Στο DNA κάθε ανθρώπου αναγράφεται αν «σε τραβάει το οινόπνευμα». Πράγμα που σημαίνει ότι η τάση για κάποια ποτηράκια παραπάνω είναι μάλλον θέμα κληρονομικότητας. H διαπίστωση αυτή προκύπτει από τον Κερκ Βίλχελμνσεν, της Κλινικής και του Κέντρου Ερευνών «Ερνεστ Γκάλο». O επιστήμονας και η ομάδα του εντόπισαν την περιοχή του γονιδιώματος η λειτουργία του οποίου σχετίζεται με τη μείωση του επιπέδου ανταπόκρισης στο αλκοόλ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ποσότητα του οινοπνεύματος που προσλαμβάνει ένα άτομο πριν αρχίσει το μεθύσι του. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι ο αλκοολισμός οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με τη γενετική να επιδρά σε μικρό μάλλον βαθμό. H έρευνα διεξήχθη σε νεαρά άτομα ηλικίας από 18 έως 29 χρόνων, βασίστηκε στη γενετική μελέτη των παιδιών και των οικείων τους και φυσικά συνδέθηκε και με ένα τεστ. Ολα τα άτομα του τεστ είχαν ένα ιστορικό αλκοολισμού στην οικογένειά τους.

Μουσική και DΝΑ

Αν οι επιστήμονες καταλήγουν στο DNA για να βρουν την αιτία πολλών κακών -ή και καλών- που αφορούν τον άνθρωπο, και όχι μόνον, κάποιοι άλλοι ξεκινούν από το DNA για να δημιουργήσουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση Ταϊλανδού επιστήμονα, ο οποίος στηρίχθηκε στη γενετική αλυσίδα για να κάνει μουσική. O Σισιράκ Θεπαχάμ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της χώρας του, ξεκινώντας από το δεδομένο ότι κάθε ζωντανό ον στον πλανήτη Γη -άνθρωποι, ζώα και φυτά- είναι καμωμένο από μια αλυσίδα τεσσάρων χημικών κωδίκων, δημιούργησε ένα CD μεταφράζοντας τους γενετικούς κώδικες σε μουσικές νότες. O ειδικός αντικατέστησε τα γράμματα A, T, G και C, που αντιπροσωπεύουν τους τέσσερις τύπους των χημικών DNA με τις νότες Λα, Σι, Ντο και Σολ. Για τις υπόλοιπες νότες χρησιμοποίησε συνδυασμούς των γραμμάτων. Τοποθετώντας τις νότες σε αλυσίδες του γενετικού DNA προέκυψε μια αλληλουχία από νότες οι οποίες με όργανα έγιναν μουσική. Το αποτέλεσμα βγήκε σε 5.000 CDs τα οποία θα διατεθούν στους επισκέπτες της Βιογενετικής έκθεσης που οργανώνεται στην Πατάγια της Ταϊλάνδης αυτήν την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή