Χωρίς χρήματα κατά ελονοσίας, έιτζ, φυματίωσης

Χωρίς χρήματα κατά ελονοσίας, έιτζ, φυματίωσης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (ΠΤΑΦΕ) αντιμετωπίζει ένα χρηματικό έλλειμμα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι εν κατακλείδι το συμπέρασμα με την ολοκλήρωση χθες στο Παρίσι της Διεθνούς Συνόδου για το AIDS, όπου συζητήθηκαν και οι πιθανές λύσεις του προβλήματος, παράλληλα με τις διαπιστώσεις για την εξάπλωση της μάστιγας ανά τον κόσμο και την ανησυχητική μη ανταπόκριση των φαρμάκων στους νέους φορείς και ασθενείς.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Τόμι Τόμσον, ο οποίος και προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ταμείου, δήλωσε ότι το έλλειμμα αγγίζει τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Μαζί με πολλούς υπουργούς Υγείας από χώρες της Αφρικής, η οποία μαστίζεται από το AIDS, αλλά και με τους προέδρους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και φορέων άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχονται για την καταπόλεμηση του φαινομένου, κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση χρημάτων προκειμένου να συνεχισθεί η δράση.

Το ΠΤΑΦΕ ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια με στόχο να συντονισθούν παγκοσμίως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τριών πλέον επικίνδυνων ασθενειών που μαστίζουν τον πλανήτη. Αρχικά, εισέρρευσαν κάποια χρήματα, αλλά σήμερα διαθέτει μόλις 300 εκατομμύρια δολάρια, πολύ λίγα σε σχέση με τα προγράμματα που έχει προωθήσει προς υλοποίηση. O Αμερικανός υπουργός Υγείας έκανε επείγουσα έκκληση προς κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες και ευαγή ιδρύματα να συντρέξουν οικονομικά την προσπάθεια, πριν είναι αργά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν με ένα δισ. δολάρια, αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση πράξει το ίδιο, πράγμα όμως που δεν αναμένεται να γίνει. Στη Σύνοδο παρέστη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος υποσχέθηκε την οικονομική συμμετοχή της E.E. Ωστόσο, η Ελλάδα, διά του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, ο οποίος παρέστη στις εργασίες της συνόδου, δήλωσε ότι θα συνεισφέρει το ποσό των 250.000 ευρώ. Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές του χώρου δήλωσαν ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος πρέπει να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την καταπόλεμηση του AIDS, βρίσκοντας και διαθέτοντας γρήγορα τα χρήματα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα σημαίνει ότι η Δύση αδιαφορεί για τις ασθένειες που αγγίζουν τη φτώχεια. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επιστήμονες.

Παράλληλα με την οικονομική διάσταση του θέματος, κινήθηκε και η ιατρική διάσταση με τη διαπίστωση ότι ένας στους δέκα νέους φορείς του ιού του AIDS στην Ευρώπη έχει μολυνθεί από μικροβιακό παράγοντα του ιού που δεν καταπολεμάται από τα υπάρχοντα φάρμακα. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, στη διεθνή σύνοδο του Παρισιού διατυπώθηκε η έκκληση προς τις εταιρείες και τους ειδικούς να αναπτύξουν νέα και πιο ισχυρά φάρμακα, ενώ οι ασθενείς πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα την αγωγή που τους παρέχεται.

Σε ανάλογες επιστημονικές επισημάνσεις προέβη και ο Τζόεπ Λανζ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS, ο οποίος υπενθύμισε την προσαρμοστικότητα του θανατηφόρου ιού σε συνεχείς μεταλλάξεις, γεγονός που σημαίνει νέα φάρμακα και έρευνα, χωρίς να μειωθεί το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή