O Κόλιν Πάουελ καλεί τον Γκιουλ

O Κόλιν Πάουελ καλεί τον Γκιουλ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στοχεύοντας στη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες έχουν τρωθεί εξαιτίας της στάσης της Αγκυρας στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο της σύλληψης από Αμερικανούς 11 Τούρκων αξιωματικών στο βόρειο Ιράκ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιουλ μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες -κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Ιουλίου- σε μια επίσκεψη εργασίας, όπως ο ίδιος δήλωσε. Στην πραγματικότητα όμως, ο υπουργός Εξωτερικών ευελπιστεί να γεφυρώσει το χάσμα που ταλανίζει εμφανέστατα πλέον τις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι «αν ανακύψουν προβλήματα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι εκεί για να επιληφθούν».

Η πρόσκληση προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγκούρ Ζιγιάλ τον περασμένο μήνα. Στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γκιουλ θα συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και θα εκφωνήσει ομιλίες σε διάφορους οργανισμούς και δεξαμενές σκέψης.

Πάντως, το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών αμβλύνεται ύστερα από την ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ ότι συνυπογράφουν το κοινό στρατιωτικό ανακοινωθέν Ουάσιγκτον – Αγκυρας, στο οποίο αμφότεροι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός της σύλληψης των 11 Τούρκων αξιωματικών. Προχθές, η αμερικανική πλευρά είχε χαρακτηρίσει πρόωρη την ανακοίνωση της Τουρκίας, κατόπιν νεωτέρας, όμως έσπευσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξή της.

Σε δύσκολη θέση

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις ολίγων εβδομάδων, ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ περιέρχεται σε δυσχερή θέση, εξαιτίας της επιμονής του να προβάλει βέτο στην κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου περί διάδοσης του αυτονομισμού. Μια διάταξη, η οποία πλειστάκις στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον συγγραφέων και διανοουμένων που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα Κούρδων. H τουρκική εθνοσυνέλευση, την πλειοψηφία της οποίας κατέχει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ψήφισε χθες εκ νέου την κατάργησή του, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εναρμονίζεται με τα συμπεφωνημένα της E.E. και διευκολύνει την ένταξη της Τουρκίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Τούρκος πρόεδρος. Σίγουρα δεν έχει δικαίωμα να προβάλει εκ νέου βέτο. Συνεπώς, ή θα εγκρίνει το κείμενο των Τούρκων βουλευτών ή θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αιτούμενος την ακύρωσή του.

Η δικαιολογία που ο Τούρκος πρόεδρος προβάλλει τώρα, και έχει προβάλει και στο παρελθόν, είναι ότι η πρωτοβουλία κατάργησης του αντιτρομοκρατικού νόμου θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία επί μια ολόκληρη δεκαπενταετία διεξήγαγε ένοπλο αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο βόρειο Ιράκ, με κορυφαίο γεγονός τη σύλληψη 11 Τούρκων αξιωματικών με την κατηγορία της συνωμοσίας σε βάρος Κούρδου αξιωματούχου του Κιρκούκ (οι 11 αφέθηκαν ελεύθεροι), η Τουρκία εκφράζει έντονους φόβους μήπως βρεθεί αντιμέτωπη με αναζωπύρωση του κουρδικού αντάρτικου, κυρίως στις επαρχίες Τουνσελί και Μπινγκόλ. Μόλις προ τριημέρου, Κούρδοι αυτονομιστές επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικού κομβόι στην επαρχία Τουνσελί, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη, ενώ σ’ ένα άλλο επεισόδιο Κούρδοι εισέβαλαν σε σπίτια Τούρκων χωρικών στην επαρχία Μπινγκόλ, σκοτώνοντας αρκετούς και τραυματίζοντας ακόμη περισσότερους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή