Γεφυρώνεται το χάσμα ΗΠΑ – Γερμανίας

Γεφυρώνεται το χάσμα ΗΠΑ – Γερμανίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας, οι οποίες οδηγήθηκαν σε επικίνδυνη ρήξη με αφορμή τον πόλεμο του Ιράκ, επιχειρεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ισχυροί δεσμοί

Αλλάζοντας τελείως τους τόνους, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον πιο σημαντικό σύμμαχο της χώρας του έξω από την Ευρώπη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ αποτελεί ένα επεισόδιο που και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να ξεχάσουν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Γιόσκα Φίσερ υποστήριξε ότι «οι ισχυροί διατλαντικοί δεσμοί αποτελούν το κλειδί τις ασφάλειας και της ειρήνης για τον 21ο αιώνα», χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις «καλές και στενές»

Αναφερόμενος στη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών, την πρώτη σοβαρή ρήξη μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο κ. Φίσερ τόνισε ότι «πολλές φορές μεταξύ δημοκρατικών χωρών προκύπτουν διαφωνίες, οι οποίες θα πρέπει ωστόσο να συζητούνται». O ίδιος πάντως κατέστησε σαφές ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ και επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ την περασμένη εβδομάδα, ότι το Βερολίνο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ μόνο αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ή έπειτα από ξεκάθαρη εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Φίσερ με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι καθώς και τη σύμβουλο επι Θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίσα Ραις. O κ. Φίσερ αναμένεται να προωθήσει τις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο θα ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ταμείο αλληλεγγύης

Το θέμα συζητήθηκε ήδη προχθές στη διάρκεια συνάντησης του κ. Πάουελ με τον Ευρωπαίο επίτροπο Κρίς Πάτεν, αλλά μέχρι στιγμής η αμερικανική πλευρά δεν φαίνεται να υιοθετεί την ευρωπαϊκή πρόταση. Οπως δήλωσε προχθές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπούτσερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχει ένα ανεξάρτητο ταμείο αλληλεγγύσης, το οποίο ελέγχεται από τη διεθνή κοινότητα. O ίδιος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, για την οποία ήλπιζε ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Πάντως, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας στο θέμα του Ιράκ, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. H Γερμανία έχει ήδη αποστείλει πάνω από 4.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και αναμένεται να ανανεώσει την εντολή τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή