O πραγματικός τερματισμός του πολέμου…

O πραγματικός τερματισμός του πολέμου…

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H περασμένη Κυριακή ήταν η πλέον σημαντική ημέρα για το Ιράκ από την έναρξη του πολέμου και ενδεχομένως η μεγαλύτερη ημέρα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ηταν η ημέρα που τα μέλη του πολυφυλετικού και πολυθρησκευτικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης των Ιρακινών ανέλαβαν τις ευθύνες της χώρας τους. Πρόκειται για την πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ιράκ.

Είναι πρόωρο να υποστηρίξει κανείς ότι αυτό το Συμβούλιο θα καταφέρει να προετοιμάσει το έδαφος για την εγκαθίδρυση συνταγματικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Πρωταρχικό καθήκον του Συμβουλίου είναι να αποδείξει την αξία του στον ιρακινό λαό και κυρίως να αποδείξει ότι ναι μεν οι Ιρακινοί δεν επιθυμούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο ούτε του Σαντάμ ούτε των ΗΠΑ, αλλά ότι θέλουν να συνυπάρξουν μεταξύ τους.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, βέβαια, «προσπέρασαν» την παραπάνω είδηση. Αντ’ αυτού προτίμησαν να ασχοληθούν με τη σκανδαλολογία γύρω από την παραποίηση των στοιχείων του πυρηνικού προγράμματος του Σαντάμ. Προσωπικά, όμως, δυσανασχετώ στη σκέψη ότι το επιτελείο του κ. Μπους θα καταναλώσει πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά της να αιτιολογήσει την επιλογή της να επέμβει στο Ιράκ, λησμονώντας τον πραγματικό στόχο του πολέμου: Την εγκαθίδρυση μιας τίμιας, ανεκτικής, πλουραλιστικής, πολυθρησκευτικής, κυβέρνησης στο Ιράκ, η οποία θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση και ταυτόχρονα το αντίδοτο στον Σαντάμ και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αν η κυβέρνηση Μπους θέλει να κερδίσει τον πραγματικό πόλεμο, τότε πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή στα εξής:

Πού πρέπει να εστιάσει την προσοχή του

Πρώτον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, πρέπει να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο. Συγγνώμην, κ. πρόεδρε αλλά οι «μεγάλες μάχες» δεν έχουν τελειώσει όπως ανακοινώσατε. Στις περιοχές των Σουνιτών, όπου ουδέποτε δόθηκε κάποια μεγάλη μάχη, δύο μεραρχίες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μεταλλάχθηκαν σε αντάρτες και πλήττουν αμερικανικούς στόχους. Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο το νέο Συμβούλιο του Ιράκ και να συμβάλουμε ώστε αυτό να αναλάβει τις εξουσίες του το συντομότερο. Ετσι θα καταστεί σαφές ότι αντιπροσωπεύει τον λαό του Ιράκ και ότι η Αμερική δεν είναι κατοχική δύναμη.

Τρίτον, σύμφωνα με το «HumaRights Watch», περισσότεροι από είκοσι μαζικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στο Ιράκ. Υπολογίζεται, δε, ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν «εξαφανιστεί» στη χώρα. O Μπους αναζητεί τα όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ τα στοιχεία μαζικής καταστροφής τον κοιτούν κατάματα. Το Πεντάγωνο πρέπει να βοηθήσει τους Ιρακινούς να βρουν όλους τους μαζικούς τάφους και να καταδικάσουν τους υπευθύνους των μαζικών δολοφονιών.

Αν δεν βρούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Ιράκ, ο κ. Μπους θα «επιβιώσει» και ο κόσμος θα είναι πιο φιλόξενος για τους Αμερικανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή