«Πλήρωσαν» για το Ιράκ 48 δισ.

«Πλήρωσαν» για το Ιράκ 48 δισ.

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΒΑΓΔΑΤΗ. Καθώς η λίστα των απωλειών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού κατοχής στο Ιράκ μακραίνει διαρκώς, στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενδέχεται να αντιμετωπίσει άμεσα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Οι Δημοκρατικοί, εκμεταλλευόμενοι τη δυσφορία της κοινής γνώμης με τους καθημερινούς θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών και την περίφημη υπόθεση του ουρανίου με την οποία ήρθε στο φως η υπόθεση των χαλκευμένων στοιχείων για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν, σκοπεύουν να θέσουν θέμα για το διαρκώς ανερχόμενο κόστος του πολέμου, το οποίο έχει φθάσει ήδη τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό προστίθεται πλέον κάθε μήνα το ποσό των 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου. Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός διοικητής Πολ Μπρέμερ καταβάλλει προσπάθειες ώστε η πολιτική κατάσταση στη χώρα να καταστήσει δυνατή την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια τέτοια προοπτική για το άμεσο μέλλον.

Δυσφορούν οι στρατιώτες

Χθες, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη σε παγιδευμένο όχημα, σε αυτοκινητόδρομο δυτικά της Βαγδάτης. Μετά τη νέα αυτή επίθεση, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα έφθασε τους 147, αριθμός αντίστοιχος με τις απώλειες του πολέμου του Κόλπου το 1991. H διαφορά είναι, βεβαίως, ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών στρατιωτών έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις ενόπλων μετά τη λήξη του πολέμου, γεγονός που έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη δυσφορία και στις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία. Αρκετά έχουν δει τα μάτια μας. Παραέχουμε μείνει στο Ιράκ», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση Αμερικανού στρατιώτη, ενός εκ των συντρόφων του στρατιώτη που έχασε χθες τη ζωή του. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές είχαν προετοιμάσει τους άνδρες τους για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των επιθέσεων τις μέρες αυτές, καθώς χθες και σήμερα ήταν οι επέτειοι της ανόδου του Σαντάμ Χουσεΐν και της κατάληψης της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ αντίστοιχα.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, συνέδεσε χθες την παραμονή των αμερικανικών δυνάμων στη χώρα με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρις ότου οι Ιρακινοί ψηφίσουν νέο Σύνταγμα και προχωρήσουν στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για την ανάδειξη δημοκρατικής κυβέρνησης. O κ. Μπρέμερ ανακοίνωσε παράλληλα την απόφασή του να καταργήσει τη θανατική ποινή και να επιτρέψει στους Ιρακινούς κομμουνιστές να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό συμβούλιο, δύο αποφάσεις οι οποίες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και χαρακτηρίστηκαν μάλιστα «εκκεντρικές», καθώς ανήκουν σε έναν άνθρωπο γνωστό για τις νεοφιλελεύθερες ιδέες του. «O Πολ Μπρέμερ έχει αρχίσει να γίνεται Ιρακινός, αποστασιοποιείται ολοένα και περισσότερο από την κυβέρνηση Μπους», δήλωσε χαρακτηριστικά δυτικός διπλωμάτης στο Ιράκ.

Επικρίσεις για τον Μπους

Αν όμως ο Πολ Μπρέμερ έχει αρχίσει να αποσπά εγκωμιαστικά σχόλια για τις επιλογές του, δεν ισχύει το ίδιο για τον προϊστάμενό του, Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος δέχεται διαρκώς αυξανόμενες επικρίσεις για την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ. Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας ετοιμάζονται για έντονη αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να περάσουν στην αντεπίθεση, ασκώντας κριτική για το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της επιχείρησης στο Ιράκ, καθώς και για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ζητήσει περισσότερη διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Θύματα βιασμών και απαγωγών πέφτουν οι Ιρακινές

Θύματα της νέας κατάστασης στο Ιράκ είναι πολλά μέλη του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, τα οποία δέχονται καθημερινά επιθέσεις εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, τόσο στη Βαγδάτη όσο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης HumaRights Watch, ο φόβος βιασμών και απαγωγών, με στόχο την πώληση των ανυποψίαστων γυναικών σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, έχει αναγκάσει πολλές Ιρακινές να μένουν στα σπίτια τους. «Πολλές αρνούνται να εργαστούν ή να πάνε στο σχολείο», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία τονίζει παράλληλα ότι για να μπορέσουν οι γυναίκες να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας στο Ιράκ «θα πρέπει η ασφάλειά τους να καταστεί άμεση προτεραιότητα». H οργάνωση, η οποία καταγράφει τουλάχιστον 25 περιπτώσεις βιασμού και απαγωγής γυναικών, τονίζει ότι η ιρακινή αστυνομία δεν δίνει την παραμικρή σημασία στις υποθέσεις αυτές και ότι η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία δεν έχει πράξει το παραμικρό ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. H οργάνωση καλεί τις κατοχικές αρχές να διαθέσουν ειδικευμένους αστυνομικούς που θα ασχοληθούν με τις υποθέσεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή