Παρατεταμένη ξηρασία σε βόρειες χώρες

Παρατεταμένη ξηρασία σε βόρειες χώρες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αυστριακοί γεωργοί κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σοδειάς τους, οι Γερμανοί επιστήμονες έχουν μείνει άναυδοι παρατηρώντας τη στάθμη του Ρήνου, ενώ η Ουγγαρία κάνει λόγο για τη χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του ’50. Τα προβλήματα αυτά δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών καιρικών τάσεων, που δεν εστιάζονται τόσο σε ένα θεαματικό, παροδικό κύμα καύσωνα, όσο στην παρατεταμένη ξηρασία και τις συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες.

«Συνήθως, η στάθμη του Ρήνου χαμηλώνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», είπε η Σίλκε Ράντεμαχερ, ειδικός στο Γραφείο Υδρολογίας της γερμανικής πόλης Κομπλέντς. «Φέτος άρχισε να χαμηλώνει από τον Φεβρουάριο». Στη Ρουμανία άρχισαν επείγουσες εργασίες απομάκρυνσης προσχώσεων για να εξακολουθήσει ο Δούναβης να είναι πλωτός και οι αρχές επέβαλαν στα ποταμόπλοια να ελαφρύνουν το φορτίο τους για να μην προσαράξουν στα αβαθή. Παρά τις προειδοποιήσεις, ικανός αριθμός πλοίων έχει ήδη προσαράξει, καθώς ο Δούναβης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, για το μήνα Ιούλιο, από τον Ιούλιο του 1953. Οι ποτάμιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στον Ελβα, στα σύνορα Τσεχίας – Γερμανίας, ενώ στη Σλοβενία η έλλειψη βροχών υποχρέωσε την κυβέρνηση να ψηφίσει νόμο για την αποζημίωση των αγροτών. Οι Γερμανοί αγρότες ζητούν και αυτοί ενισχύσεις, εκτιμώντας τις μέχρι στιγμής απώλειες στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Στην περιοχή του Βραδεμβούργου από την αρχή της χρονιάς έχει πέσει μόλις το ένα πέμπτο της βροχής από το φυσιολογικό. O πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αγροτών έφθασε στο σημείο να μιλήσει στην εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε για τη «χειρότερη κατάσταση που έχει ζήσει ποτέ η γεωργία».

Ισως όμως ακόμη τραγικότερες είναι οι συνθήκες στην Ιταλία, όπου το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης θα καταρρεύσει, αν δεν βρέξει πριν από τα τέλη Ιουλίου. Ηδη ορισμένα υδροηλεκτρικά εργοστάσια εργάζονται πολύ κάτω της δυναμικότητάς τους, λόγω της έλλειψης νερού. H μείωση της στάθμης των υδάτων του Πάδου έχει επιπλέον ως συνέπεια να εισχωρεί η θάλασσα πολύ βαθιά στο Δέλτα του ποταμού, ξεραίνοντας με το αλάτι τις καλλιέργειες.

Λόγω της ξηρασίας, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν ανέβει, πράγμα που, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας εξηγεί την άνοδο του πληθωρισμού. H Eurostat αναφέρθηκε σε άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων κατά 2,5%, όμως στην Ιταλία, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις μπορεί να φθάσουν το 30% και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κερδοσκοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή