H Ευρώπη ζει ημέρες θερμοκηπίου

H Ευρώπη ζει ημέρες θερμοκηπίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη θεωρία στην πράξη… Οι Ευρωπαίοι νιώθουν στο πετσί τους τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, για την οποία μιλούν από καιρό οι επιστήμονες. Την Τρίτη η Βρετανία πέρασε το θερμότερο εικοσιτετράωρο των τελευταίων 14 ετών, ενώ στην Ελβετία, όπου ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας από καταβολής μετρήσεων, το θερμόμετρο άγγιξε αυτή την εβδομάδα τους 37 βαθμούς. H παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία προξενεί τεράστια προβλήματα στη γεωργία και έχει διακόψει τη ναυσιπλοΐα σε τμήματα των υδάτινων αρτηριών του Ρήνου, του Πάδου και του Δούναβη.

Τέσσερις νεκροί στη Γαλλία από την ξαφνική θεομηνία

Μια μικρότερης έκτασης επανέκδοση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που είχαν σαρώσει την Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 1999 κοστίζοντας τη ζωή σε 92 ανθρώπους, έζησε χθες η Νοτιοδυτική Γαλλία, θυμίζοντας ότι οι φονικές ιδιοτροπίες του καιρού είναι πλέον τμήμα της ευρωπαϊκής παράδοσης.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας, κατά την οποία άνεμοι ταχύτητας 158 χιλιομέτρων την ώρα παρέσυραν δέντρα, κεραμίδια, ακόμη και ολόκληρες στέγες σπιτιών στις επαρχίες Λαντ και Σαρόντ Μαριτίμ. Επί ώρες, 300.000 σπίτια είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρένα και αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούσαν και τα συνεργεία έσπευδαν να καθαρίσουν τις οδικές αρτηρίες της περιοχής του Μπορντώ από τα πεσμένα δέντρα και αντικείμενα.

Επανάληψη

Μεγάλα τμήματα της χώρας εξακολουθούσαν χθες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το μέτωπο εκινείτο βορειότερα και οι αρχές επεδίωκαν να αποφύγουν μια επανάληψη των σκηνών που διαδραματίστηκαν στα νοτιοδυτικά. Στις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο, στις ακτές του Ατλαντικού, οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, που «θέρισαν» κατασκηνώσεις. Ενας 39χρονος Ολλανδός τουρίστας και ένα 10χρονο κοριτσάκι, επίσης από την Ολλανδία, έχασαν τη ζωή τους κατ’ αυτόν τον τρόπο σε δύο διαφορετικά κάμπινγκ στη Μπισκαρός της επαρχίας Λαντ, ενώ στην επαρχία Πιρενέ Μαριτίμ, ένας έφηβος σκοτώθηκε όταν οι άνεμοι παρέσυραν το μηχανάκι που οδηγούσε. O επίσης έφηβος συνοδηγός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. O τέταρτος θάνατος τον οποίο οι αρχές συνδέουν με την κακοκαιρία είναι αυτός ενός 20χρονου τουρίστα σε άλλο κάμπινγκ, ο οποίος έπαθε καρδιακό επεισόδιο την ώρα της θεομηνίας. Συνολικά, τουλάχιστον 70 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι εννέα σοβαρά. Ενώ τα θύματα βρίσκονταν στην πλειοψηφία τους στην εξοχή, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, η Μπορντώ, υπέστη εμφανέστατες καταστροφές λόγω των ανέμων. Στην περιοχή έσπευσε αμέσως κλιμάκιο υπουργών.

Ορισμένα τμήματα της Νότιας Γαλλίας είχαν να δουν στάλα βροχής δύο μήνες κι έτσι, αν δεν ήταν φονική, η νεροποντή ήταν ευπρόσδεκτη, ανακουφίζοντας από τις θερμοκρασίες που νωρίτερα είχαν αγγίξει τους 40 βαθμούς και μειώνοντας προσωρινά τον κίνδυνο πυρκαγιών. Ωστόσο, τέτοιες καταιγίδες δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τους ταμιευτήρες νερού και να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ξηρασία – αντιθέτως, προσθέτουν και νέα, πλήττοντας τη βιομηχανία του τουρισμού. Μόνο στην Μπισκαρός, περίπου 3.500 τουρίστες μεταφέρθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από τα κάμπινγκ σε κλειστές δημοτικές εγκαταστάσεις, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι όταν ανοίξουν οι δρόμοι θα αποχωρήσουν, προτιμώντας να συνεχίσουν αλλού τις διακοπές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή