Αποχρωσεις

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρελός ή ηθοποιός

Ο τρελός δεν σημαίνει ότι είναι και ηθοποιός, αλλά ούτε και ο ηθοποιός σημαίνει απαραιτήτως τρελός. Σύμφωνα, όμως, με τη βρετανική επιθεώρηση «New Statesman», ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ είναι τρελός ή ψυχοπαθής, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί, ενώ «από τεχνικής απόψεως η περίπτωσή του μπορεί να διαγνωσθεί ως εκείνη ενός ψυχοπαθούς, ικανού να αναπαριστά την εικόνα του εαυτού του με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία, ακριβώς όπως ένας ηθοποιός». Φυσικό ήταν να αντιδράσει η Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας ως δεδομένο όχι μόνον την πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, αλλά και το γεγονός ότι η κριτική και τα σχόλια προέρχονταν από ένα κορυφαίο για τις αριστερές θέσεις του περιοδικό, που επισημαίνει: «O Μπλερ είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που ποτέ δεν λένε ψέματα επειδή το πιστεύω του σε όσα λέει -από τις δημόσιες μεταφορές μέχρι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα όπλα μαζικής καταστροφής- είναι απόλυτο». Να υποθέσουμε ότι του αποδίδουν το ακαταλόγιστο; Το περιοδικό ζήτησε από ψυχολόγους και ψυχαναλυτές να εξετάσουν την περίπτωσή του και να αποφανθούν. Μάλλον, όμως, πολλά θα δείξει ο ίδιος όταν τελειώσει η πολιτική του καριέρα και θα γίνουν οι απολογισμοί.

Προνοητικός

Ενας Γερμανός οικοδόμος, απηυδησμένος από τις συνεχείς κλοπές και καταστροφές στην κινητή κατοικία του, αποφάσισε να λάβει μέτρα με το δικό του τρόπο. Στο αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο που εξέδραμε, άφησε την πόρτα ξεκλείδωτη και πάνω σ’ αυτήν το παρακάτω γραπτό μήνυμα: «Εχει μπίρες στο ψυγείο, παρακαλώ μην καταστρέψετε τίποτα». Οταν επέστρεψε, κατά δήλωσή του στην αστυνομία, από το ψυγείο έλειπαν έξι μπουκάλια μπίρα αλλά το σπίτι του για πρώτη φορά ύστερα από καιρό ήταν απείραχτο και φυσικά δεν έλειπε κάποιο άλλο αντικείμενο.

Ιαπωνικοί κλώνοι

Μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι οι απανταχού γενετιστές ασχολούνται με την κλωνοποίηση του ανθρώπου, αλλά οι Ιάπωνες ειδικοί σίγουρα ασχολούνται με κάτι άλλο: έχοντας στα χέρια τους καλοδιατηρημένους ιστούς από ένα μαμούθ που βρήκαν το 1997, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην κλωνοποίηση του μεγάλου θηλαστικού που εδώ και πολλά χρόνια έχει τελείως εξαφανισθεί από τη Γη. Το ιδανικό στην περίπτωσή τους θα ήταν να βρουν παγωμένο σπέρμα αυτού του ζώου, αλλά με τη βοήθεια και Ρώσων ειδικών ευελπιστούν ότι μπορεί να αρχίσουν και με ιστούς του ζώου. Με το σπέρμα θα μπορούσαν θεωρητικά να γονιμοποιήσουν ένα θηλυκό ελέφαντα και να έχουν έτσι ένα υβρίδιο ελέφαντα-μαμούθ. Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η ρωσική γραφειοκρατία, που επί ένα χρόνο δεν επέτρεπε την έξοδο από τη χώρα των ιστών του μαμούθ -μια και τα ζώα αυτά ευδοκίμησαν στις σιβηρικές στέπες-, όλα τώρα είναι έτοιμα για να αρχίσει το πείραμα. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι το μαμούθ ήταν ένα είδος μεγάλου ελέφαντα, ύψους άνω των πέντε μέτρων, βάρους 4 – 5 τόννων με πλούσιο τρίχωμα. Ζούσε επίσης στην Ευρώπη και στη Νότια Αμερική.

Ο ρυθμιστής του πόνου

Ο φακίρης κάθεται πάνω σε έναν απίστευτο αριθμό καρφιών, σαν να κάθεται σε ένα αναπαυτικό κάθισμα. Στο πρόσωπό του δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι που να προδίδει πόνο ή δυσφορία. Το κοινό τον βλέπει και διερωτάται πώς καταφέρνει να δαμάζει τον πόνο. Ολοι αποδίδουν αυτήν την ικανότητα στη συνήθεια και την προπόνηση. Ωστόσο, το μυστικό βρίσκεται σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται «ίνσουλα» ή Ρεΐλιος ή κεντρικός λοβός. Σε αυτήν την περιοχή φθάνει ο πόνος, οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευσή του. Εκεί γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, από εκεί εκπορεύεται το αίσθημα του πόνου. Αλλά όταν η «ίνσουλα» κοιμάται, τότε ο πόνος δεν γίνεται αισθητός. Αυτό κάνουν και οι φακίρηδες: Υποβάλλονται σε ένα είδος ύπνωσης και με συνεχή «προπόνηση» καταφέρνουν να κοιμίσουν τελείως την «ίνσουλά» τους. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε, όχι τον πόνο, αλλά να κοιμίσετε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου σας.

Η άλλη πλευρά του Κιμ

Με το βορειοκορεατικό θέμα στο προσκήνιο, ο ηγέτης της χώρας γίνεται πάλι πρωταγωνιστής. Οχι βέβαια με την πολιτική του διάσταση, αλλά με την ανθρώπινη. Πώς ζει, τι κάνει ολημερίς, ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση, είναι μερικά ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνον τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τον απλό κόσμο. Μάθαμε λοιπόν και σας λέμε ότι ο Κιμ Ιλ Γιονγκ, όπως είναι το όνομά του, έχει όχι μία αλλά τρεις «σχεδόν» συζύγους, αφού καμία δεν φέρεται ως νόμιμη σύζυγός του και καμία δεν μπορεί να έχει τον τίτλο της «πρώτης κυρίας». Ωστόσο, τέτοια υπάρχει, αλλά τον έχει καπαρώσει η αδελφή του, ενώ κυρίαρχος είναι και ο ρόλος της μητέρας του, χήρας του μεγάλου ηγέτη πατέρα του, του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ολα αυτά αποκαλύπτονται από την πρώην κουνιάδα του ηγέτη, τη Σουνγκ Χάε Ρανγκ, η οποία κατάφερε να φύγει από τη B. Κορέα, κρύβεται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά τη βρήκε η ασιατική έκδοση του TIME και τα μάθαμε.

Τροφοαισθητική

Μας είναι άγνωστος ακόμη ο όρος στην ελληνική, αλλά τον αποτολμήσαμε. Αφορά στη νέα τεχνική αισθητικής για την επιδερμίδα και τις ρυτίδες, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιούνται στοιχεία της διατροφής μας ως μέσα εφαρμογής. Μη φανταστείτε ότι θα πάρετε μια ντομάτα και θα την απλώσετε στο πρόσωπό σας. Απλώς οι ειδικοί απομόνωσαν δυναμικά στοιχεία του συγκεκριμένου κηπευτικού, τα μετέτρεψαν σε χαπάκια και μας παροτρύνουν να τα πάρουμε για να δούμε θεαματικά αισθητικά αποτελέσματα. Προσωπικά, θα επιμείνω να τρώω ακέραιη την ντομάτα μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή