Netscape τέλος, παντοδυναμία του Explorer

Netscape τέλος, παντοδυναμία του Explorer

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια, ο αμαθής χρήστης που προσπαθούσε να περιπλανηθεί στον δαίδαλο του Ιντερνετ είχε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο εργαλεία, το Netscape Navigator και το Internet Explorer. Οχι πλέον. O Explorer, το προϊόν της Microsoft επεκράτησε κατά κράτος, αποφέροντας στη μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής του πλανήτη το μονοπωλιακό έλεγχο της πρόσβασης στο Ιντερνετ. Χθες ανακοινώθηκε ότι το Netscape, το πρόγραμμα που άνοιξε το δρόμο της πρόσβασης των μαζών στο Ιντερνετ, θα σταματήσει να ανανεώνει τις εκδόσεις του, δηλαδή θα μείνει στάσιμο και τελικά θα εκλείψει.

Η ιστορία της αναμέτρησης των δύο ανταγωνιστικών εργαλείων δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιο είναι επαρκέστερο αλλά και με τις πιέσεις που άσκησε η Microsoft, μέσω του λειτουργικού συστήματος Windows για την προώθηση του Explorer. Στις απαρχές της μαζικής χρήσης του Ιντερνετ, στην αρχή της δεκαετίας του ’90, το Netscape ήταν το δημοφιλέστερο πρόγραμμα πλοήγησης. Το 1995, η είσοδος της εταιρείας Netscape στην αγορά Nasdaq, στην πρωτοφανή τιμή των 71 δολαρίων ανά μετοχή ήταν μία από τις μεγαλύτερες εναρκτήριες επιτυχίες της «νέας οικονομίας». Απ’ αυτήν τη σκοπιά, ο θάνατος του Netscape είναι αντιπροσωπευτικός της οριστικής λήξης των πρώτων αυτών χρόνων.

Στα τέλη του 1998, το Netscape εξαγοράστηκε από την America OLine, (AOL) που πίστευε ότι είχε στα χέρια της ένα εργαλείο καλύτερο από τον ακόμη καινούργιο και κατά πολλούς δύσχρηστο Explorer. Παρόλ αυτά, ο Explorer κατακτούσε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή, πάνω από το 90% των πλοηγήσεων στο Ιντερνετ να γίνονται με Explorer. H επιθετική πολιτική της Microsoft, που ενσωμάτωσε τον Explorer στο ήδη κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα Windows δεν άφησε στους χρήστες πολλές επιλογές και οδήγησε την AOL να αρχίσει δικαστικό αγώνα εναντίον της Microsoft. Μετά την καταδίκη της, σε άλλη υπόθεση, για παράνομη εκμετάλλευση της μονοπωλιακής της θέσης, η Microsoft ήρθε σε εξωδικαστικό διακανονισμό με την AOL το Μάιο. Ως αποτέλεσμα, η AOL εισέπραξε 750 εκατομμύρια δολάρια. Το αντάλλαγμα, όπως φάνηκε σαφώς αυτήν την εβδομάδα, ήταν να εγκαταλείψει το Νetscape.

Την Τρίτη, οι πενήντα οκτώ εργαζόμενοι στο Netscape απολύθηκαν – πράγμα που δεν επηρεάζει την τρέχουσα λειτουργία του, αλλά αποκλείει κάθε μετεξέλιξη. «Δεν θα έλεγα ότι ο ασθενής είναι νεκρός, είναι όμως ζόμπι. Δεν βλέπω μια νέα έκδοση του Netscape να κυκλοφορεί σύντομα», είπε ο αναλυτής πληροφοριακών συστημάτων Τζόναθαν Γκόου.

Η επικράτηση του Explorer σημαίνει ότι η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς έχει τον έλεγχο της πρόσβασης στο Ιντερνετ σε όλον τον πλανήτη. Αυτό δημιουργεί τις γνωστές ανησυχίες που προκύπτουν από μονοπωλιακές καταστάσεις, ιδίως σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα. O Μαρκ Αντρεσεν, που συνέβαλε στη δημιουργία του Netscape το 1994, σε ηλικία 24 ετών και τώρα δεν έχει πλέον σχέση με το πνευματικό του «τέκνο», θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την εδραίωση ενός στατικού μοντέλου και το τέλος της καινοτομίας. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχουν υπάρξει καινοτομίες στην πλοήγηση», λέει. «Και ούτε θα υπάρξουν την επόμενη πενταετία».

Οι λάτρεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών απ’ όλον τον κόσμο, που προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εργαλείο εναλλακτικό του Explorer έχουν συσπειρωθεί γύρω από το Mozilla, ένα εργαλείο που κρίνεται επαρκές από τα ειδικά περιοδικά, δεν έχει όμως μέχρι στιγμής μπορέσει να κατακτήσει το ευρύ κοινό. Το Mozilla ακολουθεί την αποκεντρωμένη λογική «ανοιχτής πηγής», δηλαδή, σε αντίθεση με τον Explorer, που πωλείται, αποκαλύπτει τους κωδικούς του δωρεάν, ώστε να δέχεται από παντού προτάσεις για βελτιώσεις. Το Mozilla, όπως και το Safari της Apple και το Opera της Opera Software επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τη μονοκρατορία της Microsoft – κάτι που δεν κατάφερε η (κολοσσιαία μετά τη συγχώνευσή της με την Time Warner) America OLine.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή