Τον δυσκολεύει η επίσκεψη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεταφέροντας στις αποσκευές του την έντονη εσωτερική πολιτική πίεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό έφθασε χθες στην Ουάσιγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. H αποστολή του σε αυτήν τη σύντομη επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα δύσκολη, καθώς αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί ώς γύρος του θριάμβου για τη μεγάλη επιτυχία της απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία απειλείται από την ένταση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου η υπόθεση του χειρισμού των πληροφοριών σχετικά με το οπλοστάσιο του Σαντάμ, καθώς και η υπόθεση των δύο Βρετανών υπηκόων οι οποίοι πρόκειται να δικαστούν από στρατοδικείο, με συνοπτικές διαδικασίες, στο Γκουαντανάμο όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για τρομοκρατία.

Ατυχής η στιγμή

Ο Τόνι Μπλερ επρόκειτο αργά χθες να απευθύνει ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, μια τιμή που δεν έχει αποδοθεί σε Βρετανό πρωθυπουργό από την εποχή του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ομως η χρονική στιγμή αυτής της τιμής είναι ιδιαίτερα ατυχής για τον κ. Μπλερ δεδομένης της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την παρουσία του κ. Μπλερ προκειμένου να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι επιβραβεύεται η συμμαχική προσπάθεια στο Ιράκ, σε μια στιγμή ιδιαιτέρως δύσκολη και για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. H προβολή αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του Τόνι Μπλερ στο εσωτερικό της Βρετανίας, όπου ήδη δέχεται έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς του πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Η αποστολή του κ. Μπλερ στην Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για έναν επιπλέον λόγο: Τους τελευταίους μήνες, πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο άνθρωπος ο οποίος ήταν σε θέση να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να εγκαταλείψει την μονομερή του προσέγγιση στο Ιράκ και να επιδιώξει μια ευρύτερη συμμαχία. Μπορεί η προσπάθεια του κ. Μπλερ στην ουσία να απέτυχε, ο ίδιος ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο σε μια σειρά από ζητήματα που περιλαμβάνουν από το Μεσανατολικό και το Ιράκ, ώς τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο. Ωστόσο, οι ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Μπους είναι μάλλον αποθαρρυντικές για τον κ. Μπλερ, ο οποίος σε περίπτωση αποτυχίας του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα του Ιράκ και του Γκουαντανάμο, θα δει τις πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας να εντείνονται.

Τον «άδειασε» ο Λ. Οίκος

Επί εβδομάδες, στο βρετανικό Τύπο κυριαρχούσε η υπόθεση του τρόπου χειρισμού των πληροφοριών από την κυβέρνηση. Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου μπορεί να απάλλαξε τον κ. Μπλερ από τις κατηγορίες για χαλκευμένες πληροφορίες, το «άδειασμα» όμως που ήρθε από τον Λευκό Οίκο λίγες ημέρες μετά δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον κ. Μπλέρ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει δει σημαντική πτώση στη δημοτικότητά του. H πλειοψηφία των Βρετανών είναι πεπεισμένοι ότι η εικόνα που τους έδωσε η κυβέρνηση για την απειλή που συνιστούσε το Ιράκ ήταν υπερβολική, και τους ενέπλεξε σε μια περιπέτεια, την οποία η Βρετανία θα μπορούσε να έχει αποφύγει. Υπό αυτήν την έννοια, η «ειδική σχέση» που ανέπτυξε ο κ. Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους θα αποδειχθεί πολιτικά ζημιογόνος, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν εμφανιστεί προς τα έξω «αυστηρός» με τον σύμμαχό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή