Νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν

Νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μια φορά ο εξαφανισμένος πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε παρών, πάντα με ηχογραφημένο μήνυμα, σε αυτήν την περίπτωση με την ευκαιρία της επετείου από την ίδρυση του κόμματός του Μπάαθ. Στις 17 Ιουλίου φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την επανάσταση που έφερε στην εξουσία στο Ιράκ το κόμμα Μπάαθ και ο Σαντάμ Χουσεΐν βρήκε την ευκαιρία όχι μόνον να υπενθυμίσει την επέτειο, αλλά και να καταφερθεί κατά του Κυβερνητικού Συμβουλίου που εν είδει κυβέρνησης ηγείται της χώρας του.

Από το «Αλ Τζαζίρα»

Το ηχογραφημένο μήνυμα μεταδόθηκε από τα αραβόφωνα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα της περιοχής του Κόλπου, το «Αλ Τζαζίρα» και το «Αλ Αραμπίγια». Δεν έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο έφθασαν στα τηλεοπτικά δίκτυα οι μαγνητοταινίες, διάρκειας τουλάχιστον πέντε λεπτών, αλλά δημοσιογράφοι που είχαν εξοικειωθεί με τη φωνή του, όσο ήταν στην εξουσία, δήλωσαν ανεπιφύλακτα ότι είναι η δική του φωνή. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανεξάρτητος φορέας για να εξετάσει την αυθεντικότητα της φωνής που ακούγεται μέσα από τη μαγνητοταινία.

«Πώς μπορεί ο λαός του Ιράκ να ευνοηθεί από υπαλλήλους που διόρισαν οι ξένες κατοχικές δυνάμεις», λέει η φωνή που αποδίδεται στον Σαντάμ. «Τι μπορεί να προσφέρουν στο λαό και στο έθνος εκείνοι που διορίσθηκαν από τον ξένο εισβολέα, πέρα από τη βούλησή τους;». Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο Σαντάμ τονίζει ότι τα μέλη του «είναι υπηρέτες των ξένων και όχι υπηρέτες του λαού». «H μόνη λύση -επισημαίνει σε άλλο σημείο της ομιλίας του- είναι ο ιερός πόλεμος, ως αντίσταση κατά της κατοχής».

Ο Σαντάμ αναφέρεται και στους δύο κυριότερους αντιπάλους του, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. «Τι θα πουν στους λαούς τους και τους άλλους ανθρώπους, για τα ψέματα που είπαν κατά του λαού του Ιράκ, την ηγεσία του και τον πολιτισμό του». H μαγνητοταινία δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και ο Τόνι Μπλερ δέχονται δριμύτατη κριτική μέσα και έξω από τη χώρα τους για το γεγονός ότι ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ και του Σαντάμ Χουσεΐν επικαλούμενοι την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που ποτέ ή τουλάχιστον ακόμη δεν βρέθηκαν.

Επιλεγμένη η στιγμή

Αλλά η στιγμή που επέλεξε ο Σαντάμ για τη δημοσιοποίηση των απόψεών του δεν είναι τυχαία. Συμπίπτει με την 35η επέτειο από την άνοδο στην εξουσία στο Ιράκ -έπειτα από επανάσταση- του κόμματος Μπάαθ, έστω και αν ο ίδιος ο Σαντάμ κατέλαβε την εξουσία 11 χρόνια αργότερα. Ταυτόχρονα, στέλνει ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που ακόμη αντιστέκονται μέσα στο Ιράκ κατά των αμερικανικών δυνάμεων, δηλώνοντας την υποστήριξή του και την παρουσία του, ανεξαρτήτως αν οι ενέργειές τους εκπορεύονται από τον ίδιο ή από συνεργάτες του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταδίδεται ηχογραφημένο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ηταν 5 Ιουλίου όταν μεταδόθηκε μήνυμά του, πάντα από τα αραβόφωνα τηλεοπτικά κανάλια της περιοχής του Κόλπου, το οποίο απηύθυνε αποκλειστικά και μόνον στο λαό του Ιράκ. O φερόμενος ως ομιλητής Σαντάμ ισχυρίσθηκε τότε ότι κατέγραψε το μήνυμά του στις 14 Ιουνίου, αλλά ζήτησε να μεταδοθεί στις 5 Ιουλίου, ταυτόχρονα σχεδόν με την Ημέρα Ανεξαρτησίας που γιόρταζαν τότε οι Αμερικανοί (λόγω διαφοράς ώρας). Το γεγονός ανάγκασε την επόμενη ημέρα την αμερικανική κυβέρνηση να τον επικηρύξει επίσημα με ποσό 25 εκατομμυρίων δολαρίων, ζωντανό ή νεκρό. Επόμενο ηχογραφημένο μήνυμά του μεταδόθηκε στις 8 Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές δεν διέφερε στη σύνταξη και στο περιεχόμενο με άλλο μήνυμά του που είχε μεταδοθεί τον Μάιο και φέρεται να είχε τη δική του φωνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή