Να μείνει ανοιχτό το «παράθυρο»

Να μείνει ανοιχτό το «παράθυρο»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο «να κλείσει στο παράθυρο» για την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ, είναι οι ΗΠΑ, και η χώρα να βυθιστεί στο χάος, επισημαίνουν Αμερικανοί ειδικοί, τους οποίους απέστειλε το Πεντάγωνο στη Βαγδάτη, προκειμένου να εκτιμήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας. H ομάδα των πέντε ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αναφέρει στην έκθεσή της ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να εξασφαλίσει την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στη διαδικασία ανοικοδόμησης και να σταματήσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως διαδικασία ρουτίνας, ενώ στην πραγματικότητα η ανάγκη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος είναι επιτακτική. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται για την ανοικοδόμηση, να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους Ιρακινούς και να διασφαλισθεί η επιτυχία του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο διόρισαν οι Αμερικανοί πριν από λίγες ημέρες. Οι πέντε εμπειρογνώμονες που κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά επισκέφθηκαν το Ιράκ από τις 27 Ιουνίου ώς τις 7 Ιουλίου κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ και του πολιτικού διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ. «Το παράθυρο των ευκαιριών που έχουμε εδώ κλείνει. Δεν θα είναι ανοικτό για πάντα», δήλωσε ένας εκ των πέντε εμπειρογνωμόνων που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Θα είναι σημαντικό για τους Ιρακινούς να βλέπουν κάποιες πραγματικές αλλαγές αναφορικά με τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας και της ποιότητας ζωής. Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να προκληθεί χάος ή προβλήματα εξαιτίας της κατάστασης σε θέματα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ομάδα φύλαξης των πετρελαίων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει μια ιδιωτική δύναμη ασφαλείας στο Ιράκ, η οποία θα είναι αρμόδια για τη φύλαξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και δημοσίων χώρων σε 2.000 περιοχές του Ιράκ. Στόχος της ιδέας αυτής είναι να απαλλαγούν από το καθήκον αυτό οι Αμερικανοί στρατιώτες και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους Ιρακινούς. Παράλληλα, πιστεύεται ότι μια τέτοια δύναμη θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ανεξάρτητη από το στρατό και την αστυνομία, η δύναμη αυτή θα απαρτίζεται κυρίως από Ιρακινούς πρώην στρατιώτες που θα είναι εξοπλισμένοι με ελαφρά όπλα. Το σχέδιο συζητείται ήδη στην ηγεσία του Πενταγώνου με Ιρακινούς εκπροσώπους και με αμερικανικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή