Το πτώμα ανήκει στον Ντ. Κέλι;

Το πτώμα ανήκει στον Ντ. Κέλι;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πτώμα ανδρός, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρισθεί, εντόπισε η βρετανική αστυνομία που αναζητούσε το σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας Ντέιβιντ Κέλι. O Κέλι είχε αρνηθεί ότι εκείνος έδωσε τις επίμαχες πληροφορίες στο BBC ότι η κυβέρνηση έκανε πιο πικάντικες τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο 59χρονος εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Αμπιγκτον του Οξφορντσάιρ το απόγευμα της Πέμπτης στις 3, λέγοντας στη σύζυγό του ότι έβγαινε για βόλτα. H οικογένειά του επικοινώνησε με την αστυνομία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, λόγω του ότι δεν είχε επιστρέψει.

Η εξαφάνιση του Κέλι έγινε λίγες μέρες αφότου είχε καταθέσει στην επιτροπή της βουλής που ερευνά τις κατηγορίες για παρεμβάσεις της βρετανικής κυβέρνησης στις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. O Κέλι παρεδέχθη ότι είχε συναντηθεί τρεις φορές με το δημοσιογράφο του BBC Αντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος μετέδωσε την εν λόγω πληροφορία. Μάλιστα, μία από τις συναντήσεις του με τον Γκίλιγκαν έγινε, κατά δήλωσή του, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου την ίδια ημέρα που ο Γκίλιγκαν λέει ότι συνάντησε την πηγή του.

Ωστόσο, ο Κέλι δήλωσε στη βουλή ότι δεν πιστεύει ότι ο ίδιος αποτέλεσε την κύρια πηγή του Γκίλιγκαν και ότι ίσως ο δημοσιογράφος είχε συναντηθεί και με άλλες πηγές για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. «Πιστεύω ότι δεν είμαι εγώ η κύρια πηγή», είπε «Από τη συζήτηση που είχα μαζί του δεν βλέπω πώς μπορεί να προέκυψαν οι εμφατικές διαπιστώσεις του».

Δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις

Από τότε που παραδέχθηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον Γκίλιγκαν, ο Κέλι δεχόταν έντονες πιέσεις. Είχε δεχθεί επίπληξη από το υπουργείο Αμυνας επειδή συναντήθηκε με δημοσιογράφο «χωρίς σχετική άδεια» και πρόσφατα παραπονέθηκε ότι το σπίτι του είναι περικυκλωμένο από δημοσιογράφους.

Χθες το απόγευμα, προτού διαπιστωθεί αν το πτώμα ανήκε πράγματι στον Κέλι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ ενημερώθηκε για το συμβάν. O Μπλερ βρισκόταν στον αέρα, ταξιδεύοντας από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Ο Κέλι ήταν δεινός περιπατητής, γνώριζε καλά τα μονοπάτια στην περιοχή του σπιτιού του, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά, αν και συνήθως όχι μόνος του.

Τα μέλη της επιτροπής της βουλής που ερευνά το θέμα, τον είχαν χαρακτηρίσει «αποδιοπομπαίο τράγο», θεωρώντας ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας τον μεταχειρίστηκαν άσχημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή