Τένετ: O Λευκός Οίκος ασκούσε αφόρητες πιέσεις στη CIA

Τένετ: O Λευκός Οίκος ασκούσε αφόρητες πιέσεις στη CIA

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέα τροπή παίρνει η πολύκροτη υπόθεση των χαλκευμένων πληροφοριών για την υποτιθέμενη προσπάθεια του Σαντάμ Χουσεΐν να προμηθευθεί ουράνιο από το Νίγηρα – τις οποίες επικαλέσθηκε, στις παραμονές του πολέμου, ο Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ντικ Ντάρμπαν στο ABC, ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, δήλωσε στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ότι κάποιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άσκησε φορτικές πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην επίμαχη ομιλία Μπους η αμφιλεγόμενη πληροφορία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ.

«Ο Τένετ μας είπε ποιο ήταν αυτό το άτομο που επέμεινε να χρησιμοποιηθεί αυτή η αβάσιμη, όπως γνώριζε η CIA, πληροφορία», δήλωσε ο Ντάρμπαν. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Δημοκρατικού γερουσιαστή «ανοησίες», υπενθυμίζοντας ότι ο Ντάρμπαν είχε αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ, το FBI διέταξε έρευνα για να αποκαλυφθεί η προέλευση των ψευδών πληροφοριών γύρω από την υπόθεση του ουρανίου. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ο φάκελος με τα ψευδή στοιχεία για τον Νίγηρα προήλθε από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή