«Πρασινη» Γραμμη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Αρνούνται επένδυση χρυσού

Τελικώς, ο χρυσός δεν μας φέρνει πιο κοντά. Νέα άρνηση σε χρυσωρυχείο και σε επενδυτική πρόταση καναδικής εταιρείας, της «Gabriel Resources», αυτήν τη φορά από τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε. «Είμαι πολύ διστακτικός», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της πρότασης για χρυσωρυχείο στη βορειοδυτική Ρουμανία. «Είδα την έκθεση και δεν μου άρεσε καθόλου», τόνισε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Βουλής, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οικολογικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από τις αρχές να ακυρώσουν την επένδυση που προβλέπει τεράστιες εκσκαφές και μετεγκατάσταση εκατοντάδων κατοίκων. O πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών περισσότερες διευκρινίσεις πάνω στο σχέδιο. Το σίγουρο είναι ότι σε όλες τις χώρες που επιχειρείται επένδυση χρυσού οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Οι κυανιούχοι χρυσοθήρες μάλλον δεν έχουν τύχη…

ΒΙΕΤΝΑΜ

Τα τοξικά όπλα σκοτώνουν ακόμα

Ακόμα σκοτώνει η «πορτοκαλί ουσία», το θανατηφόρο χημικό με το οποίο ψέκασαν οι Αμερικανοί τις ζούγκλες του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αν και πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε που έγιναν οι ρίψεις της τοξικής ουσίας οι πληγές που άνοιξε εξακολουθούν να αιμορραγούν, τόσο μεταξύ των Βιετναμέζων όσο και μεταξύ των Αμερικανών. Συμπτώματα από την «Agent Orange» καταγράφονται ακόμα και σήμερα, τρεις γενιές μετά, έχοντας περάσει γενετικώς από τους γονείς στα παιδιά, αποδεικνύοντας την τεράστια αντοχή του τοξικού αυτού όπλου. Πάνω από 650.000 άτομα πάσχουν από χρόνιες ασθένειες εξαιτίας της «πορτοκαλί ουσίας», ενώ άλλα 500.000 άτομα έχουν πεθάνει. Αλλά και στις ΗΠΑ το θέμα κάθε άλλο παρά τελειωμένο θεωρείται. «Δεν πρόκειται για θέμα ιστορίας, για ένα πρόβλημα του παρελθόντος, αλλά για σημερινό περιβαλλοντικό παράγοντα, που προσθέτει τις αρνητικές του συνέπειες στα άτομα που έχει επηρεάσει», λέει ο δρ Γουέινι Ντβέρνιτσικ. Την επόμενη εβδομάδα ένας νέος νόμος που θα προβλέπει αυξημένη βοήθεια στα παιδιά των βετεράνων του Βιετνάμ αναμένεται να μπει για συζήτηση στη Γερουσία. Δυστυχώς τα τοξικά και βιολογικά όπλα αντέχουν πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους.

ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

Κατά της μετανάστευσής τους

Οι ελέφαντες ανήκουν στην Αφρική και όχι στα κελιά των ζωολογικών κήπων της Αμερικής, υποστηρίζουν εκπρόσωποι οργανώσεων δικαιωμάτων των ζώων, που κατέθεσαν αγωγή για να μην επιτραπεί η είσοδος 11 ελεφάντων που προορίζονται για δύο πάρκα των ΗΠΑ. Οι ζωόφιλοι ζητούν να μείνουν οι ελέφαντες στο περιβάλλον τους, στη Ζουαζιλάνδη. Μέχρι να διεξαχθεί η δίκη, καλό θα ήταν να ανασταλεί η μεταφορά των ελεφάντων, ζήτησε η εκπρόσωπος των οργανώσεων Σούζαν Ρόι. Το επιχείρημα των δύο ζωολογικών κήπων είναι ότι εάν δεν έρθουν οι ελέφαντες στις ΗΠΑ, θα θανατωθούν λόγω υπερπληθυσμού. Πρόκειται για θρασύτατο ψέμα, απαντούν οι οργανώσεις των φιλόζωων, αποκαλύπτοντας ότι στη Ζουζιλάνδη έχουν απομείνει μόνο 36 ελέφαντες, που ζουν σε δύο μεγάλα, ανοικτά πάρκα.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Μεταλλαγμένη παπάγια

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γνωρίσαμε, μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας οι περισσότεροι, την πράσινη παπάγια. Τώρα, η βιομηχανία γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων μάς απειλεί με την… μεταλλαγμένη παπάγια. H κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε άδεια για καλλιέργεια της μεταλλαγμένης καλλιέργειας, παρά το γεγονός ότι στη Χαβάη, στο μόνο μέρος του κόσμου που έχει γίνει προσπάθεια για εμπορική εκμετάλλευση της τροποποιημένης παπάγιας, κατέληξε σε απόλυτη αποτυχία. Οπως εκτιμά η Γκρινπίς, η φιλοδοξία των μεγάλων πολυεθνικών δεν εξαντλείται στην παπάγια, αλλά μέσω αυτής στοχεύουν στην άλωση της διατροφικής αλυσίδας της Ασίας. H παπάγια αποτελεί βασικό είδος διατροφής για την περιοχή. Συνοδεύει πολλά από τα τοπικά πιάτα, ενώ χρησιμοποιείται και ως τροφή για τα πουλερικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή