Τέλη για μείωση απορριμμάτων

Τέλη για μείωση απορριμμάτων

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ιρλανδία, η πρώτη χώρα που είχε φορολογήσει τις πλαστικές σακούλες γιατί ρυπαίνουν το περιβάλλον, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρεώσει τέλη σε άλλα τρία είδη που συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση των απορριμμάτων. Πρόκειται για τα κουτάκια με τσίχλες, για τις αποδείξεις ταμειακών μηχανών και για τις πλαστικές συσκευασίες των αλυσίδων γρήγορου φαγητού. «Πρέπει να κάνουμε θαρραλέα βήματα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάρτιν Κίλεν. Πριν από την επιβολή των νέων τελών, που είναι πρωτοφανή για την Ευρώπη, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τις θιγόμενες βιομηχανίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Πέρυσι, η Ιρλανδία θεσμοθέτησε φόρο 15 λεπτών του ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα που δινόταν από σούπερ μάρκετ ή οποιοδήποτε άλλο μαγαζί. Ξαφνικά, οι πλαστικές σακούλες έπαψαν να είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά κάθε αγοράς. H πτώση της κυκλοφορίας τους ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Ταυτόχρονα, από το «πλαστικό» τέλος συγκεντρώθηκε ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο χρηματοδοτήθηκαν κέντρα ανακύκλωσης. H ιρλανδική κυβέρνηση σκέφτεται να φορολογήσει με 5-10 λεπτά του ευρώ κάθε κουτάκι με τσίχλες. Κάθε χρόνο, στην Ιρλανδία καταναλώνονται 80 εκατομμύρια κουτάκια με τσίχλες, πράγμα που σημαίνει 500 τόννους τσίχλες πεταμένες στα πεζοδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή