Ευάλωτες οι αναπτυσσόμενες χώρες

Ευάλωτες οι αναπτυσσόμενες χώρες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιστορία δείχνει ότι οι πιο ευάλωτες περιοχές στα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. O θλιβερός απολογισμός αυτής της εβδομάδας δικαιώνει τις προβλέψεις. Οι νεκροί από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη νότια Ασία ξεπέρασαν τους 440, ενώ στην Κίνα, οι βροχές προξένησαν 200 κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές χιλιάδες σπίτια.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους λόγω του κινδύνου πλημμύρας στον ποταμό Χουάι. Παρά τις καταρρακτώδεις βροχές, που σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό φέτος έχουν κοστίσει σχεδόν 700 ζωές, πολλά τμήματα της Κίνας δοκιμάζονται από την ασυνήθιστη ξηρασία.

Στην Ασία

Στην επαρχία Τζιανξί της ανατολικής Κίνας, η βροχή είναι 60%, 80% έως και 90% λιγότερη απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι. Υστερα από επιτόπια έρευνα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έκκληση επείγουσας βοήθειας για τα θύματα των πλημμυρών. Οσο για την ξηρασία, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αλλά αντίθετα η θερμοκρασία θα ανέβει. Μιλώντας για υψηλές θερμοκρασίες, στην Ινδία πριν φθάσουν οι μουσώνες, η ζέστη ήταν δύο με πέντε βαθμούς μεγαλύτερη από τα συνήθη, οδηγώντας 1.700 ανθρώπους στον θάνατο. Σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή για τις κλιματικές αλλαγές, οι περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι αυτές που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα, στις εκβολές μεγάλων ποταμών. Το Μπανγκλαντές είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα – αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έως τώρα πλημμύρες, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 77 άτομα, αποτελούν ακραίο για την περιοχή φαινόμενο και δεν συγκρίνονται με τη βιβλική καταστροφή του 1988. Στην Ινδία, τα κουνούπια που ήρθαν μαζί με τους μουσώνες προξένησαν σπάνια έξαρση εγκεφαλίτιδας, από την οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους 117 παιδιά στο κρατίδιο Αντρα Πραντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή