M. Ανατολή: Εύθραυστες ισορροπίες

M. Ανατολή: Εύθραυστες ισορροπίες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H περίοδος ηρεμίας που ξεκίνησε με την ανακήρυξη της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις δεν ήταν ατάραχη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, συνεχίζονται. Οι συναγερμοί στις ισραηλινές αρχές για επικείμενες επιθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά, πλην όμως, το γεγονός ότι συνεχίζουν να υφίστανται, αναδεικνύει την ετοιμότητα των παραστρατιωτικών να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Υπάρχουν, βέβαια, σαφείς ενδείξεις ότι οι παλαιστινιακές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν έναν αριθμό παράνομων όπλων και η συνεργασία τους με τις αντίστοιχες ισραηλινές επανέκαμψε μετά τρία χρόνια.

Η παρούσα κατάσταση της «σχετικής ηρεμίας» μπορεί να οδηγήσει στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, είναι μόνιμο και χωρίς ημερομηνία λήξεως. Δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η εκεχειρία συνοδεύεται από όρους και υποχρεώσεις που δεσμεύουν τόσο το Ισραήλ όσο και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι ένοπλες οργανώσεις που απορρίπτουν το προσχέδιο απαιτούν ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της εκεχειρίας την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, τον τερματισμό τον δολοφονικών επιθέσεων από πλευράς του ισραηλινού στρατού και την άρση όλων των περιορισμών στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τα ίδια, ακριβώς, αιτήματα έχει προβάλει και ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι υποχρεώσεις του Ισραήλ

Βάσει των όρων του ειρηνευτικού προσχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ και το οποίο είναι γνωστό και ως ο «οδικός χάρτης», το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να διαλύσει όλους τους παράνομους οικισμούς που ανοικοδομήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2001, καθώς και να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων.

Πριν από ένα μήνα η ισραηλινή κυβέρνηση έδειχνε διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα στην κατεύθυνση των υποχρεώσεων που ανέλαβε, αλλά οι όποιες προσπάθειες σταμάτησαν μετά την κήρυξη της εκεχειρίας. Ουδείς γνωρίζει αν η κυβέρνηση Σαρόν θα συνεχίσει την πολιτική της κατεδάφισης των παράνομων οικισμών. Το Ισραήλ, επίσης, δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του να αποσύρει τα στρατεύματά του στις θέσεις που διατηρούσαν πριν από την έναρξη της Ιντιφάντα. O ισραηλινός στρατός ναι μεν αποχώρησε από το μεγαλύτερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τη Βηθλέεμ, αλλά συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό του τις υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Οχθης και των σημείων ελέγχων που αποτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων.

Ούτε ένα επίτευγμα

Αποτέλεσμα; H Παλαιστινιακή Αρχή και ο πρωθυπουργός της, που έχει αποκηρύξει την ένοπλη Ιντιφάντα, δεν είναι σε θέση να επιδείξει ούτε ένα επίτευγμα μετά τη σύνοδο της Ακαμπα. Το γεγονός αυτό, όχι μόνον ενθαρρύνει τον Γιασέρ Αραφάτ να παρουσιάζει τον κ. Αμπάς ως ανίκανο να προωθήσει τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, αλλά ακόμα χειρότερα, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να απολέσει την πίστη της στην ειρηνευτική διαδικασία η παλαιστινιακή κοινή γνώμη. Στην περίπτωση αυτή, η κατάρρευση της εκεχειρίας και η επιστροφή στη βία θα είναι ζήτημα ημερών.

Συμφέρον του Ισραήλ είναι η διατήρηση της εκεχειρίας και η ενίσχυση του κ. Αμπάς. H κωλυσιεργία στο ζήτημα των κρατουμένων, η αναβολή των επιχειρήσεων για τη διάλυση των παράνομων εβραϊκών οικισμών και η διατήρηση του καθεστώτος περιορισμού των μετακινήσεων των Παλαιστινίων αποτελούν εγγύηση για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή