Φίσερ: Ισχυρή Ευρώπη μόνο με Αμερική

Φίσερ: Ισχυρή Ευρώπη μόνο με Αμερική

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Ευρώπη του μέλλοντος μπορεί να είναι ισχυρή μόνον αν διατηρήσει μια σχέση συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες». H άποψη αυτή ανήκει στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και βασικό υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνεργασία

Η δήλωση αυτή είναι σημαντική, δεδομένου ότι διαφοροποιεί την άποψη της Γερμανίας για την ανάπτυξη της Ευρώπης από την άποψη της Γαλλίας, η οποία μιλάει για μια Ευρώπη ανεξάρτητη, που θα λειτουργήσει ως αντίπαλος πόλος στην ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ. Φίσερ, η γερμανική άποψη δεν αναγνωρίζει ούτε επιδιώκει τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου, αλλά ενός κόσμου, όπου τα μεγάλα ζητήματα θα συζητούνται από κοινού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και θα επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η γαλλική άποψη, την οποία εξέφρασαν πρόσφατα ο υπουργός Αμύνης Μισέλ Αλιότ Μαρί και ο επικεφαλής του Γκολικού κόμματος Αλέν Ζιπέ, περιλαμβάνει το όραμα για την εξέλιξη της Ευρώπης σε μια διεθνή δύναμη, η οποία θα λειτουργήσει ως αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Κοντολίσα Ράις. O κ. Φίσερ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια θέση η οποία δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πριν από το 2006. Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία απολύτως ανάμειξη στον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης -όσο και να φαίνονται οι προτιμήσεις τους-, στενοί φίλοι του κ. Φίσερ επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι στην κυβέρνηση Μπους έχει εκφραστεί κάποιου είδους δυσφορία για την υποψηφιότητα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

«Μονοπολικός κόσμος»

Με τα σχόλιά του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Φίσερ θέλησε πάντως να καταστήσει σαφές ότι η Γερμανια δεν υιοθετεί τις γαλλικές απόψεις. H θέση του φαίνεται να εναρμονίζεται πλήρως με τη θέση που είχε εκφράσει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τυπου με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Ερωτηθείς τότε να σχολιάσει τον ορισμό του Μπλερ για έναν «μονοπολικό κόσμο», ο κ. Σρέντερ είχε τονίσει πως είναι ακριβής, υπογραμμίζοντας ότι δεν πίστευε σε μια σχέση αντιπαλότητας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή