Το καλοκαίρι πάνε Αμερική για δουλειά

Το καλοκαίρι πάνε Αμερική για δουλειά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αντρέζ Πιετζ, φοιτητής οικονομικών στην πατρίδα του την Πολωνία, λατρεύει τα καλοκαίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι περνά τις μέρες του καθαρίζοντας τουαλέτες και στρώνοντας κρεβάτια σε ένα θέρετρο στο Γουινσκόνσιν Ντελς, της ομώνυμης Πολιτείας. Τα βράδια του όμως έχουν πιο ενδιαφέρον και λιγότερη μοναξιά. Εκτός από το ξενοδοχείο, δουλεύει με πλήρες ωράριο, στο ταμείο του κοντινού Μακντόναλντς. «Κερδίζω 600 δολάρια την εβδομάδα. Στην Πολωνία, θα έβγαζα το πολύ 100 το μήνα».

Είναι ένας από τους 3.500 ξένους φοιτητές που εργάζονται στο Treasure Island Waterpark Resort του Γουινσκόνσιν αυτό το καλοκαίρι, χωρίς τους οποίους τα 140 ξενοδοχεία τα 17 υδάτινα πάρκα και τα πολλά καταστήματα και εστιατόρια θα είχαν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. H πόλη έχει μόνο 4.000 κατοίκους και το καλοκαίρι δεν καλύπτουν τη ζήτηση, ενώ λίγοι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να γίνουν εποχικοί εργαζόμενοι. Οι φοιτητές που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να εργαστούν,προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και Ιρλανδοί και Βρετανοί. Και βεβαίως, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο το Γουνσκόνσιν, αλλά και πολλά άλλα θέρετρα στη χώρα. Τον περασμένο χρόνο, 253.841 φοιτητές πήραν βίζα εποχικού εργαζόμενου, από 61.000 το 1998. Εργοδότες και εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με αυτή τη διευθέτηση. Οι ξένοι φοιτητές κερδίζουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα κέρδιζαν στην πατρίδα τους, εξασκούνται στη γλώσσα και επισκέπτονται τη χώρα. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι λίγοι Αμερικανοί στην ηλικία τους είναι τόσο καλοί στη δουλειά τους.

Παρά την απροθυμία των Αμερικανών να απασχοληθούν σε δουλειές όπως να καθαρίζουν τουαλέτες, η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και η αύξηση της ανεργίας κάνει πολλούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν με εχθρότητα την ξένη «εισβολή», έστω και μόνο για λίγους μήνες. Κατηγορούν μάλιστα τους επιχειρηματίες των θερέτρων ότι δεν διαφημίζουν αρκετά τις θέσεις εργασίας και μάλιστα σε πόλεις με πρόβλημα ανεργίας όπως το Σικάγο και η Βοστόνη. Οι εργοδότες απορρίπτουν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανταπόκριση.

Στα γραφεία εργασίας

Ετσι, στρέφονται στα γραφεία εργασίας που δραστηροποιούνται στο εξωτερικό, ή χρησιμοποιούν το Ιντερνετ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού. Στο Γουινσκόνσιν Ντελ, οι ξένοι φοιτητές αναλογούν στο ένα τρίτο των εργαζομένων. O Πιετζ απασχολείται περίπου 80 ώρες την εβδομάδα και κερδίζει 7,75 δολάρια την ώρα. Δουλεύει από τις εννέα το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα στο ξενοδοχείο και από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις έντεκα το βράδυ στο Μακντόναλντς, επί έξι μέρες την εβδομάδα.

Πολλοί από αυτούς καταβάλλουν έως και 500 δολάρια στα γραφεία εργασίας για να τους εξασφαλίσουν απασχόληση και άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, πράγμα καθόλου εύκολο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το ταξίδι τους στοιχίζει από 700 έως 1.000 δολάρια και πολλοί εργοδότες προσφέρουν στέγη με μικρό αντίτιμο. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα τους κατά 6.000 δολάρια πλουσιότεροι σε 12 ή 16 εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή