ΗΠΑ: καμιά πρόοδος στην κοινωνική ανάπτυξη

ΗΠΑ: καμιά πρόοδος στην κοινωνική ανάπτυξη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι κοινωνικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βελτιωθεί από το 1980. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ρίτσαρντ Εστες, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας του σε διάλεξη την οποία έδωσε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα Ηνωμένα Εθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Εστες εξέτασε 40 παράγοντες προκειμένου να καταρτίσει τον Δείκτη Κοινωνικής Ανάπτυξης για 163 χώρες. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται το επίπεδο της υγείας, της παιδείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανάπτυξη του πληθυσμού, η κατάσταση των γυναικών, η πολυπολιτισμικότητα, η ευταξία, οι αμυντικές δαπάνες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώτη η Σκανδιναβία

Σύμφωνα με την έρευνα, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου για την κοινωνική ανάπτυξη ενώ το Αφγανιστάν, η Ερυθραία, η Αιθιοπία και η Σιέρα Λεόνε κατέχουν τις τελευταίες θέσεις. Οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις την 27η θέση.

«Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη απειλή στην κοινωνική πρόοδο των ΗΠΑ», επεσήμανε στη διάλεξή του ο καθηγητής Εστες. «Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια Αμερικανοί -μεταξύ των οποίων και 12 εκατομμύρια παιδιά- είναι φτωχοί» πρόσθεσε.

Περισσότεροι λευκοί

Σε αντίθεση με την κρατούσα αντίληψη, η πλειονότητα των φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν σε οικογένειες λευκών οι οποίοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Τα άλλα εμπόδια στην κοινωνική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι η κρίση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας, η ανισότητα ως προς το δικαίωμα περίθαλψης και η κακή κατάσταση της εκπαίδευσης σε αστικές περιοχές. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η φτώχεια, οι ανίσχυροι πολιτικοί θεσμοί, η οικονομική δυσπραγία, οι αρρώστιες και η απομόνωση είναι οι λόγοι για τους οποίους 21 αφρικανικές και ασιατικές χώρες βρίσκονται υπό κατάρρευσιν. Τα εμπόδια στην κοινωνική ανάπτυξη μπορούν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές παγκοσμίως και να πυροδοτήσουν φαινόμενα τρομοκρατίας και θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή