Αντιδρά το Ισραήλ για τον πύραυλο Σαχάμπ του Ιράν

Αντιδρά το Ισραήλ για τον πύραυλο Σαχάμπ του Ιράν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η παράδοση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς «Σαχάμπ 3» στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. H ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε το νέο πυραυλικό σύστημα της Τεχεράνης απειλή για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και την Ευρώπη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σιλβάν Σαλόμ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα προκειμένου να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη υπογράμμισε ότι οι προσανατολισμοί του νέου όπλου είναι αμυντικοί και αποτρεπτικοί και κατηγόρησε το Ισραήλ για συκοφαντική προπαγάνδα.

«Ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της πρώτης συστοιχίας πυραύλων τύπου «Σαχάμπ 3» στη ρεπουμπλικανική φρουρά, «είναι πλέον έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας οπουδήποτε». «H θεϊκή δύναμη», υπογράμμισε ο ίδιος, «απαντάει σε όλες τις απειλές και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της δράσης της δύναμης αυτής στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη». O πύραυλος «Σαχάμπ 3» έχει βεληνεκές 1.300 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει κεφαλές βάρους ενός τόννου.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι το νέο πυραυλικό σύστημα καθιστά το Ιράν απειλή για τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επεσήμανε ότι τα όπλα που διαθέτει στην κατοχή της η Τεχεράνη είναι αμυντικά και όχι επιθετικά. «H ισλαμική δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρέζα Ασέφι, «δεν αποτελεί απειλή για κανένα έθνος».

Παρά ταύτα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της E.E, κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «H Τεχεράνη», δήλωσε, «κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη, καθώς και το νότιο τμήμα της Ρωσίας». Πάντως, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή