Ζητούν μεσολάβηση του Μπους

Ζητούν μεσολάβηση του Μπους

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. H Ουάσιγκτον θα κληθεί για μια ακόμα φορά να παρέμβει προς όφελος της εφαρμογής του ειρηνευτικού προσχεδίου για τη Μέση Ανατολή μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστινίου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο άνδρες, που θα επισκεφθούν διαδοχικά τον Λευκό Οίκο τις επόμενες ημέρες, διαφώνησαν προχθές στα κρίσιμα ζητήματα της αποφυλάκισης των Παλαιστινίων κρατουμένων και της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Πάντως, ο Γιάσερ Αραφάτ προχώρησε στην επανέκδοση διατάγματος του 1998, βάσει του οποίου κηρύσσεται παράνομη η προσφυγή στη βία και η σύσταση ένοπλων οργανώσεων.

Τις ελπίδες στον Μπους

Στη διαμεσολάβηση του Τζορτζ Μπους, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Αμπάς την Παρασκευή, εναποθέτει η παλαιστινιακή ηγεσία τις ελπίδες της για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά. O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, που βρίσκεται από χθες στην Αίγυπτο, πιέζει για τη χορήγηση αμνηστίας σε όλους τους κρατουμένους, προοπτική με την οποία διαφωνεί ο κ. Σαρόν. Οσον αφορά το παλαιστινιακό αίτημα για άρση της απομόνωσης του κ. Αραφάτ, ο κ. Σαρόν υποσχέθηκε στον κ. Αμπάς ότι «θα εξεταστεί σοβαρά» από την ισραηλινή κυβέρνηση. Καμία πρόοδος, επίσης, δεν σημειώθηκε στο ζήτημα της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, με την κυβέρνηση Σαρόν να θέτει ως προϋπόθεση τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων. O υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ και ο υπουργός επί θεμάτων Εσωτερικής Ασφάλειας των Παλαιστινίων, Μοχάμεντ Νταχλάν, αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα μετά την επιστροφή του τελευταίου από τις ΗΠΑ.

Το μόνο θετικό που προέκυψε από την συνάντηση της Κυριακής είναι η συμφωνία για τη δημιουργία μικτής επιτροπής που θα εξετάσει τον αριθμό των προς απελευθέρωση κρατουμένων», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμρ, αναφερόμενος στη συνάντηση των κ. Αμπάς και Σαρόν. O ίδιος, ωστόσο επεσήμανε ότι «το Ισραήλ έθεσε νέες προϋποθέσεις, οι οποίες κρίνονται απαράδεκτες από την Παλαιστινιακή Αρχή», ενώ αποκάλυψε ότι ο κ. Αμπάς θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο σαφή δήλωση με την οποία «θα απαιτείται η διακοπή των οχυρωματικών έργων στη Δυτική Οχθη και ο τερματισμός της απομόνωσης του κ. Αραφάτ». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, Αλί Τζερμπαουί, υπογράμμισε ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Αμπάς στην Ουάσιγκτον θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του οδικού χάρτη. «Αν οι ΗΠΑ», υποστήριξε, «δεν πιέσουν το Ισραήλ, θα επιστέψουμε στον φαύλο κύκλο των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων που μας οδήγησαν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα».

Εκτός νόμου η βία

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης της ισραηλινής πλευράς, ο κ. Αραφάτ ενεργοποίησε διάταγμα του 1998 βάσει του οποίου κηρύσσονται παράνομες «οι οργανώσεις που ενθαρρύνουν τη βία και οι οποίες καλούν τον πληθυσμό σε πράξεις βίας», καθώς και η «ενθάρρυνση πράξεων που παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με ξένα κράτη».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικός του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει μια «πιο ισορροπημένη πολιτική» στη Μέση Ανατολή. «H E.E», δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της E.E., «μπορεί και πρέπει να διατελέσει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Από την πλευρά μου», κατέληξε ο κ. Σαλόμ, «προσπαθώ να πείσω τους Ισραηλινούς ότι κάτι έχει αλλάξει στην πολιτική της E.E.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή