O «θάνατος» της λίμνης Αράλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους

O «θάνατος» της λίμνης Αράλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια, αλλά μάλλον κανείς δεν τους έδωσε σημασία. H λίμνη Αράλη, κάποτε τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, εξαφανίζεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στην οποία υποστηρίζεται ότι το νότιο τμήμα της θα έχει γίνει έρημος σε μόλις 15 χρόνια.

Εξαιτίας των φραγμάτων

Η Αράλη άρχισε να καταστρέφεται εξαιτίας των προγραμμάτων των δεκαετιών του ’60 και του ’70, για φράγματα στους δύο ποταμούς που κυρίως την τροφοδοτούν. Στόχος ήταν να ποτιστούν οι άγονες κοιλάδες της κεντρικής Ασίας της πρώην ΕΣΣΔ, για να παράγουν βαμβάκι. Σήμερα, έχει το ένα τέταρτο της έκτασης που είχε πριν από 50 χρόνια και έχει χωριστεί σε δύο μέρη. Στη βόρεια Αράλη έχουν αρχίσει προγράμματα διάσωσης, αλλά η νότια έχει εγκαταλειφθεί εξαιτίας του υψηλού κόστους των έργων.

Η πρώτη υδρογραφική έρευνα για την Αράλη έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: Το βάθος της λίμνης περιοριζόταν και η περιεκτικότητά της σε αλάτι αυξανόταν. H πρόσφατη όμως, έρευνα του Πέτερ Ζαβιάλοφ, του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Σιρσόφ της Μόσχας, έδειξε ότι η νότια Αράλη είναι μόνον 30,5 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ είναι 2,4 φορές πιο αλμυρή από τη θάλασσα.

Η «αποξήρανσή» της δημιουργεί ήδη προβλήματα μόνο στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αφού με τις αμμοθύελες μεταφέρονται ασθένειες. Κανείς βεβαίως δεν μιλάει πλέον για αλιεία, που έχει καταστραφεί παντελώς. Το επόμενο θύμα θα είναι η γεωργία, αφού οι 200.000 τόννοι αλατιού και άμμου καλύπτουν τα καλλιεργήσιμα εδάφη σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή